pátek 24. ledna 2020

Co jsem také přečetl _______Prach a stín

Epigonů velkého Arthura Conana Doyla je mnoho. Desítky spisovatelů se snažily navázat na jeho nejslavnější dílo – sérii se Sherlockem Holmesem, nejlepším detektivem na světě. Někteří méně, jiní více úspěšně. Jak se to podařilo Lindsay Fayeové v její prvotině? 

Muž, který sám sobě dal přezdívku Jack Rozparovač, již přejala média, je oficiálně stále neidentifikovaným pachatelem. A asi jím i zůstane, neboť od jeho hrůzných skutků uplynulo téměř 130 let. Přesto se mnozí snaží přijít whitechapelskému přízraku na kobylku ještě dnes. K zástupu těch, kteří stále hledají řešení, se přidala i americká prozaička Lyndsay Fayeová a po stopách prohnaného násilníka vyslala Sherlocka Holmese!
Sherlock Holmes trpí, protože právě nemá do čeho píchnout. Jeho nuda však netrvá dlouho – ve čtvrti Whitechapel došlo v krátké době k již dvěma vraždám prostitutek a inspektor Lestrade ze Scotland Yardu se o pomoc obrátí právě na slovutného detektiva. Bohužel, i přes nasazení většího množství hlídek přicházejí o život další ženy. Pachatel si z jejich těl odnáší „trofeje“ a čtvrtí se šíří strach.
Sherlock Holmes je při pronásledování vraha vážně zraněn, a co víc, novináři jej označili za možného pachatele! Lehce manipulovatelné veřejné mínění se chytá tohoto výmyslu a obdivovanému detektivovi začíná jít skutečně o život.
Akčně-dedukční honička uličkami temného Whitechapelu se odvíjí zcela v duchu odkazu Sira Arthura Conana Doyla. Možná, kdyby měl šanci přečíst si knihu Fayeové, tak by si po dočtení nebyl jistý, zda ji náhodou nenapsal on sám. Tak věrně autorka ctí vlastnosti obou hrdinů i styl jejich řeči. Pro svoji konstrukci využila všechny dostupné poznatky o případech Jacka Rozparovače. Pokud si o historickém pozadí případu přečtete trochu více, zjistíte, že fantazie autorky pouze vložila velice důvtipně Sherlocka Holmese do skutečných kulis příběhu a s pomocí jeho intelektu odhalila pachatelovu totožnost. Bohužel natolik kompromitující, aby musela zůstat zahalena tajemstvím. 
Fakta promísená s fikcí přinášejí dokonalý příběh zcela v duchu A. C. Doyla, nad nímž zaplesá srdce každého jeho příznivce. Americká spisovatelka Lyndsay Fayeová se tak knihou Prach a stín řadí k autorům, kteří se snaží vymyslet nové příběhy největšímu z detektivů všech dob.

Žádné komentáře:

Okomentovat