pátek 17. ledna 2020

Co jsem také přečetl_______________ ___________Fejsbuk + Americký blues

Před časem nechal Ondřej Hejma čtenáře nahlédnout do svého života prostřednictvím „ročního deníku“ Fejsbuk. A protože příběhy načaté v první knize volaly po dokončení, přišel po čase s volným pokračováním

Ve Fejsbuku podává pražský muzikant a novinář výjimečný autobiografický pohled na tuto zemi v posledních čtyřiceti letech. Vzpomínky na 70. a 80. léta v normalizačním Československu, na Václava Havla i Josefa Škvoreckého se mísí s pátráním v komunistických archivech i svědectvím z dob sametové revoluce a budování kapitalismu na počátku 90. let, aby se nakonec spojily v ryze osobní příběh vrcholící na podzim roku 2011 hledáním ztracené lásky z mládí v New Yorku neboli „Njujáči“, jak říká.
Jsa z téže generace, tak někdejšímu hippíkovi rozumím asi víc než mladší čtenáři, leccos si připomenu a mohu říci – ano, tak to bylo. Knížka je asi primárně pro čtenáře 60+, ale může být i zajímavým zdrojem reálií, atmosféry a vnímání naší čerstvé historie. Navíc se dobře čte, Ondřej Hejma má svěží styl a inteligentní humor.
Kniha Americký blues zachycuje děj v Čechách a některých částech USA od konce roku 2011 po první měsíce roku 2013. Čtenář se tak setká s tématy, která většina z nás má v čerstvé paměti – první přímá volba prezidenta, amnestie Václava Klause, smrt Václava Havla, kampaň Karla Janečka… Že se autor knihy s českými prezidenty a lidmi kolem nich zná či znal osobně a jeho pohled je tak pohledem „z druhé strany“, dodává čtení tu pravou šťávu.
Úvodních pár kapitol je věnováno pokračování desítky let trvajícího románku autora s Američankou Terry, do níž se zamiloval za dob svých studií. Atlantský oceán a především železná opona je však nekompromisně rozdělily.
Další příběhová linie deníku, která v druhé polovině knihy podstatně převažuje, vypráví odlehčeným a často zkratkovitým stylem o české politické i hudební scéně, s občasnými výlety do historie. Kniha vrcholí nečekaným objevením válečného deníku autorova strýčka, který působil v anglickém odboji za druhé světové války. V knize jsou citovány autentické pasáže z jeho deníku, na nichž je možné sledovat přechod od prvotního nadšení, idealismu a vlastenectví ke skepsi, rezignaci a hořkému uvědomění si zbytečnosti vlastní úlohy ve válce.
*  *  *
Ondřej Hejma (*3. 2. 1951) je zpěvák a hudební skladatel, frontman skupiny Žlutý pes. Po studiích na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy začínal jako tlumočník a překladatel, od roku 1987 působil jako dopisovatel agentury Associated Press v České republice a později přispíval i do českých médií.

Žádné komentáře:

Okomentovat