sobota 4. ledna 2020

Mount Melechov 2020

Se světelskými oldskauty na Melechov

Historie zimních výstupů skautů na vrch Melechov sahá do období poválečné obnovy Junáka. Původně vánoční výšlap se však v posledním čtvrtstoletí přesunul na první sobotu po Novém roce.
Trasa, kterou ke studánce stoupají světelští oldskauti je neměnná – ze Smrčné po modré turistické značce do Koňkovic, dál po neznačených cestách a posledních pár desítek metrů po žluté značce. Zastávka u „Krále smrků“ je letos jaksi nostalgická – z mohutného listnáče zbyl jen několikametrový pahýl, z něhož je zřejmé, že odborník by poznal už dříve, že buk má svá nejlepší léta za sebou:
U studánky už postávají ledečtí oldskauti, hoří oheň a v kotlíku se vaří čaj. Akce se od samého začátku účastní doyen ledečského skautigu, třiadevadesátiletý Stanislav Kovařík-Sony. Jeho nerozlučnou souputnicí je šedesáticentimetrová vařečka sloužící k promíchání čaje vařeného v kotlíku nad ohništěm. Je ze švestkového dřeva a letos na její rukojeti přibyl třiapadesátý zářez!
Všichni se shromažďují kolem ohně, aby vytvořili Gilwellský kruh, což je skautský obřad používaný při slavnostních příležitostech a představuje spojení všech skautů.
Skauti stojí v kruhu, před tělem překříží pravou paži přes levou a podají je svým sousedům. Poté se zpívá některá ze skautských hymen a na závěr vedoucí pošle němý pozdrav pevným stiskem levé ruky. Stisk pokračuje od jednoho skauta k druhému, až dojde opět k vůdci. Tak vznikne Gilwellský kruh, který dostal své jméno podle první skautské lesní školy pro výchovu vůdců v anglickém Gilwellu.
blPo společném fotografování u ohně se postupně rozcházíme. Posezení v trpičovické hospůdce nám bylo letos odepřeno, a tak máme čas podívat se k měřické věži a já s jedním kolegou i na vrchol Melechova, kde je – asi od léta – nová pamětní deska. Bohužel se mi zatím nepodařilo zjistit žádné podrobnosti o jejích autorech a době její instalace.

Žádné komentáře:

Okomentovat