neděle 19. ledna 2020

Veletrhy Regiontour a GO

Po roce opět do Brna na veletrhy cestovního ruchu

Letos brněnské veletrhy Regiontour a GO poněkud změnily svoji tvář a přešly více do festivalového rozměru. V pavilonu P se kromě Regiontouru zaměřeného na domácí cestovní ruch a výjezdového veletrhu GO nově usídlil také cestovatelský festival GO KAMERA a ve vedlejším pavilonu F se odehrával gurmánský festival GO to FoodPark. Koneckokonců gastronomie s cestováním souvisí... První den byl věnován odborníkům, další tři dny široké veřejnosti. My jsme se sem vypravili v neděli, kdy veletrhy končí.
Pavilon F je při cestě od vchodu první, ale my ho jen zběžně procházíme s tím, že se do něj vrátíme v čase oběda. V pavilonu P nás hned na začátku uchvátila dvě speciální obytné Tatry T 805, s nimiž proslulí cestovatelé Miroslav Zikmund s Jiřím Hanzelkou podnikli v letech 1959 až 1964 cestu po Asii a Oceánii. Obě jsou zrestaurované a nablýskané, Zikmundova je z muzea v Kopřivnici, Hanzelkovu Tatru 805 koupil šestinásobný vítěz Rallye Paříž–Dakkar a čerstvý sedmdesátník Karel Loprais, který ji našel v nějakém JZD v podobě šrotu a nechal ji zrenovovat podle dochovaných fotek a dalších dokumentů.
Veletrhů cestovního ruchu GO a Regiontour 2020 se zúčastnilo 822 vystavujících firem z 27 zemí. My jsme větší pozornost věnovali veletrhu Regiontour, který je jakousi pozvánkou do českých a moravských měst, krajů či regionů. Kraj Vysočina vlastní expozici neměl, plochu sdílel s Pardubickým, Královéhradeckým, Karlovarským a Středočeským krajem pod hlavičkou Asociace krajů ČR. Naopak samostatnou expozicí se prezentovala pelhřimovská agentura Dobrý den, která je správcem České databanky rekordů, provozovatelem Muzea rekordů a kuriozit, vydavatelem České knihy rekordů, pořadatelem festivalu Pelhřimov – město rekordů a řady dalších akcí. Na veletrhu se snažila zaujmout návštěvníky obří ocelovou loutkou z dílny třešťských kovářů, představující rytíře, který se v průběhu veletrhu změnil v anděla.
„Výjezdový“ veletrh GO prémiově představil festival Pět kontinentů, v němž jednotliví vystavovatelé ukázali, co kde čekat, na co se připravit. Pavilon byl intuitivně rozdělen do pěti kontinentů a návštěvníci mohli doslova projít celý svět na jednom místě. Partnerskou zemi bylo pro rok 2020 Thajsko, destinace mezi tuzemskými cestovateli stále populárnější.
Lákadlem byly živé pozvánky, takže například v expozici Thajska byly k vidění pravé thajské masáže, drsný thajský box nebo výtvarnice, která ručně maluje vějíře a bambusové deštníčky (či snad slunečníčky?):
Na jiném místě bylo možné zjistit, jak vypadá cestování takzvanými hotelbusy po jižní Americe nebo vlakem po Transsibiřské magistrále, výpravy do nepálských horách, plavba k Antarktidě nebo lenošení na dominikánských plážích. Do téměř zakázané KLDR zvala CK Nomád, do Číny China Tours, do USA (ale nejen tam) Amerika Tours, do Austrálie kancelář Bon Ton a do Afriky Exim Tours či Grand Afrika. Pokud jde o festival filmů, fotografií a knih o cestování GO KAMERA, tématem letošního 23. ročníku byly oslavy 100. narozenin Miroslava Zikmunda (*14. 2. 1919). 
*  *  *
Před odchodem z veletrhu si necháváme načepovat pivo z minipivovaru Lišák sídlícího v Topolanech na Vyškovsku a jdeme si ho vypít na lavičku, z níž máme krásný výhled na stěnu vyzdobenou kreslenými vtipy s cykloturistickou tematikou:
Při pohledu na tento vtip nemohu nevzpomenout, jak jsme se před deseti lety vydali k soutoku Moravy a Dyje my:

Žádné komentáře:

Okomentovat