čtvrtek 16. září 2021

Co jsem také přečetl _____Uhlířská růže

Historicko-dobrodružný román Jaroslava Janoucha o životě rytíře Petra Nelechy

Kniha se dobře čte – zejména nám, čtenářům z podmelechovského kraje, neboť autorovo líčení krajiny, kterou tak důvěrně známe, s ním doslova prožíváme.
V první části, která této knize dala název, líčí autor poměrně klidné období na Nelechovské tvrzi ve středním Posázaví za vlády českého krále Václava IV. Situace se ovšem začíná postupně vyhrocovat, ve společnosti s obrovskými sociálními rozdíly i náboženskými rozpory propukají první bouřlivé spory. Konflikty mezi drobnými rytíři, zemany a panskou šlechtou uzavírá první díl smrtí upálením Mistra Jana Husa.
A jsou to rovněž vnější historické okolnosti v životě rytíře Petra Skály z Nelechova, které jsou ve druhém díle „Mračna bouří“ naplněny dramatičností a boji hrdiny knihy za uhájení života a majetku proti kumánským oddílům císaře Zikmunda. Drobné šarvátky a boje vrcholí v knize bitvou uhlířů za pomoci rytíře Petra a jeho oddílů. Porážka části Zikmundova vojska, donutí císaře tento kraj opustit. Následné období věnuje rytíř obnově svého majetku i lidu tohoto chudého kraje, neboť válečná vřava jde již jinými cestami.
*  *  *
Autor plánoval román jako trilogii.  Napsal první díl, s nímž se zúčastnil literární soutěže kolem roku 1957 a získal 3. cenu, což zaručovalo knižní vydání v tehdejším nakladatelství Československý spisovatel. Jeho ředitel Adolf Branald (1910–2008) se však proti vydání postavil, a tak kniha v té době nevyšla. To Jaroslava Janoucha zlomilo, takže další dva díly zůstaly rozpracovány.
Kniha, kterou letos vydal autorův syn Ladislav (*1944), obsahuje i druhý díl, jenž si podle jeho slov vyžádal více zásahů a úprav. Osudy rytíře Petra, jeho rodiny a okolí, byly po roce 1426 tragické. Úmrtí dětí, nervové zhroucení milované manželky Katuše, dobytí tvrze zradou a nakonec drásající smrt rytíře Petra, to vše mělo být obsahem dílu třetího. „Nebylo v mých silách a ani chuť tímto smutným koncem se zabývat,“ píše Ladislav Janouch v Dodatku editora, připojeném na konci knihy.
*  *  *
Jaroslav Janouch (1903–1970) se narodil ve Světlé nad Sázavou, kde byl jeho otec František v letech 1899–1923 učitelem na měšťanské škole a pod pseudonymem Jaroslav Choltický (pocházel z Choltic nedaleko Přelouče) působil také literárně. Jaroslav tedy šel v jeho šlépějích, první literární práce publikoval v časopisech, překládal polské autory (Sienkiewicze, Kossakovou, Žeromského), po roce 1935 začal vydávat své první knihy pro děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat