pondělí 13. září 2021

Espresso piccolo neexistuje!

Ve výloze jedné kavárny v Liberci mě zaujala reklama

Už se vám stalo, že přijdete do kavárny – ale spíše do cukrárny – objednaáte si espresso a prodavačka (servírka) se vás s nevinným úsměvem zeptá, zda si dáte normální nebo piccolo? To je průšvih, protože v kávové terminologii se slovo piccolo nevyskytuje. Přesněji – piccolo jako druh kávového nápoje neexistuje!
Espresso – jméno pro nejrozšířenější kávový nápoj Evropy lze z italštiny přeložit jako „rychlý, spěšný, chci to hned“. Dle standardů světových kávových asociací se připravuje ze 7 g kávy, dnes se nicméně doporučuje použít o trochu více – 8 až 10 g. Důvodem je, abychom u každé konkrétní kávy maximálně využili její potenciál. Filozofií tohoto nápoje není rozjímání a hodinové upíjení v kavárně, ale rychlá objednávka a konzumace na dva až tři loky u baru. K posezení s přáteli, meditaci, snídani či svačině espresso neslouží. Při přípravě espressa protéká voda namletou kávou 20 až 30 vteřin při tlaku 9 barů a teplotě cca 90 °C. Obsah espressa v šálku je 25 až 35 ml, podává se v tzv. demitasse šálku (objem 60 až 90 ml).
Ristretto – se připravuje stejně espresso, rozdíl je v množství výsledného nápoje – zatímco espresso má objem mezi 25 až 35 ml, ristretto je poloviční a jednou tak silné. I ristretto se servíruje v demitasse šálku.
Espresso doppio – doppio znamená „dvojitý“, espresso doppio je tedy dvojité espresso, jeho objem v šálku je cca 60 ml, podává se buď v demitasse šálku nebo v šálku na cappuccino (150 až 180 ml).
Cappuccino – je cca 30 ml kávy (espresso nebo dvojité ristretto) a mléko vyšlehané při teplotě 60 °C do mikropěny. Cappuccino dostanete v šálku o objemu 150 až 180 ml, naplněném po okraj. U nás je zatím stále známější klasická verze cappuccina, kdy je káva v šálku s teplým mlékem a mléčnou pěnou navrch, všechny složky pak vytvoří tři vrstvy. Ve špatné kavárně vám je přinesou se skořicí, která do „kapučína“ nepatří, neboť spolehlivě přehluší chuť sebelepší kávy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat