úterý 28. září 2021

Co nového ve Světlé? (XXVI)

Další díl nepravidelného seriálu o novinkách v našem městě

Turecký pavilon na levém břehu Sázavy ožil! Byl totiž s platností od 1. června do 30. září pronajat světelskému rodákovi Janu Sochorovi, provoznímu Městské restaurace, za účelem vybudování piknikové a relaxační zóny s kavárnou a lehkým občerstvením.
*  *  *
Bysta čerta v parku přišla (nevím kdy) zásluhou nějakého vandala nejen o ukazovák, který byl již před časem ulomen a následně opraven, ale tentokrát i o palec! Co s takovým kazisvětem? Snad mu taky něco zlomit – třeba ruku v lokti. A hned nadvakrát!
V Nádražní ulici byl v rámci bytového projektu N1 – rezidenční byty Světlá nad Sázavou developerem N & N ProInvest Holding s. r. o. realizováno 11 bytů pro náročnější jednotlivce, nebo menší rodiny. Budoucí majitelé mohli vybírat z bytů o dispozicích 1+kk až 3+kk. Bytové jednotky jsou klasické, mezonetové a loftové koncepce. Téměř ke každému bytu náleží terasa, nebo předzahrádka a možnost zakoupit parkovací stání na uzavřeném dvoře, který je součástí rezidence. Vnitřní řešení jednotlivých bytových jednotek odpovídá dnešním moderním trendům v bydlení. Všechny byty jsou navrženy s maximálním využitím denního světla. Výstavba byla zahájena v prvním čtvrtletí roku 2019, k nastěhování nových obyvatel došlo ve druhé polovině letošního roku.
Vizualizace (nahoře) a skutečnost:
A jak to zde vypadalo dříve?
Květen 2004 (opuštěné řeznictví U Kukalů)
Duben 2006
Říjen 2013
I přes neúspěšnou žádost o dotaci z ministerstva pro místní rozvoj byla v srpnu zahájena rekonstrukce Společenského domu. V minulých letech prošly rekonstrukcí taneční sál a střecha nad ním, nyní je na řadě oprava střechy nad přísálím, úprava hlavního vstupu, šatny a sociálního zařízení. Kromě toho bude provedeno dispoziční propojení se sousední budovou kina. Dokončení rekonstrukce je plánováno na leden 2022.
S ohledem na mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví rozhodla rada města o konání tradiční Svatováclavské pouti v omezené míře – konkrétně pouze na náměstí. Stánkový prodej v přilehlých ulicích nebyl povolen. Je třeba dodat, že v roce 2022 se z důvodu dlouho připravované rekonstruce náměstí Trčků z Lípy Svatováclavská pouť konat nebude.
*  *  *
Někteří z řidičů, kteří si po dobu rekonstrukce dolní části náměstí zvykli jezdit Pěšinkami, to zkoušeli i o Svatováclavské pouti, kdy bylo náměstí uzavřeno a muselo se objíždět. Byli potom nemile překvapeni, když zjistili, že musí vycouvat, protože jim pracovníci TBS postavili do cesty květináč: 
Na fasádě Městské restaurace se objevil velký svislý billboard (dá-li se to tak nazvat...), takže se vysvětlila existence dosud nevyužitých úchytů, jejichž účel byl pro řadu lidí záhadou:
Na náměstí v domě čp. 22 je namísto trafiky prodejna chleba a pečiva:

Žádné komentáře:

Okomentovat