úterý 14. září 2021

Zemřel Jan-Paul Belmondo

V pondělí 6. září zemřel zemřel ve věku 88 let francouzský herec Jean-Paul Belmondo. Na jeho filmy jsme chodili vždycky rádi, ať už to bylo ve Světlé nebo v Kutné Hoře v neděli cestou od vlaku na intr

Na čtvrteční veřejné rozloučení s ním přišly do pařížské Invalidovny stovky lidí. Pietní akce se zúčastnili kromě Belmondovy rodiny také francouzský prezident Emmanuel Macron i další známé osobnosti kulturního i veřejného života. 
Pohřeb hvězdy evropského filmu, které Francouzi přezdívají Bébel, se uskutečnil v pátek. Rakev zahalenou do francouzské trikolóry vyneslo ve čtvrtek odpoledne za doprovodu hudby z filmu Profesionál z roku 1981 deset členů čestné stráže na dvůr pařížské Invalidovny, kde je pochován Napoleon. (Pietní akty v Invalidovně byly dříve vyhrazeny padlým vojákům, později se zde začaly konat smuteční ceremonie pro význačné osobnosti francouzské společnosti. Naposledy se této pocty dostalo v roce 2019 bývalému prezidentovi Jacquesu Chiracovi.)
Během kariéry Belmondo ztvárnil přes osmdesát rolí. Zlomový byl pro jeho kariéru film novovlnné režisérské ikony Jeana-Luca Godarda U konce s dechem z roku 1960, který z tehdy sedmadvacetiletého herce s vizáží floutka s atypickým nosem a rty udělal ikonu: poté, co se poprvé objevil na plakátech, mu prý doma nepřestal zvonit telefon. Mezi jeho nejznámější filmy patří Cartouche (1962), Muž z Ria (1964), Muž z Hongkongu (1965), Muž z Acapulka (1973), Zvíře (1977), Policajt nebo rošťák (1979), Profesionál (1981), Veselé Velikonoce (1984) atd. atd.
Před kamerou se v hraném filmu Jean-Paul Belmondo objevil naposledy v roce 2008 ve snímku Muž a jeho pes. Zahrál si hlavní roli opuštěného muže, jemuž okolí včetně žen dává najevo, že už není nejmladší. Úloha v tomto filmu přišla sedm let po mozkové příhodě, která mohla za hercovo částečné ochrnutí. V září roku 2016 Belmondo na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách převzal Zlatého lva za celoživotní dílo.
V roce 2017 vydalo nakladatelství Práh jeho autobiografickou knihu Mých tisíc životů

Žádné komentáře:

Okomentovat