čtvrtek 2. září 2021

Co jsem také přečetl_______________ ___________Mrtvý na Pekelném vrchu

První z řady historických detektivek s prvky špionážního a konspiračního thrilleru, ale i hororu, mysteriózního či dobrodružného románu od Juraje Červenáka, hvězdy české a slovenské fantasy

Napínavý děj se odehrává v Horních Uhrách v době tureckých nájezdů za vlády Rudolfa II. Svéráznými hrdiny jsou ostřílený kapitán Joachim Stein a notář Matěj Barbarič.
Joachim Stein se prý narodil s mečem v ruce, ale kromě zbraně umí používat i hlavu. Dokázal to během obléhání Dotisu – právě on vymyslel trik, díky němuž křesťané vyrvali pevnost z rukou Turků. V boji utrpěl vážné zranění a několik měsíců se léčil na svém hradu na úpatí Krkonoš. Jeho vojenská kariéra byla zdánlivě u konce. Jenomže Stein je zosobněním zarputilosti – přestože napůl invalida, vrací se do pohraničí a hodlá stát v první linii. Jeho nadřízení však pro něj mají jiný úkol...
Matěj Barbarič je synem zvolenského kapitána, proslulého turkobijce. Příliš se však nepotatil – vystudoval právo a logiku a stal se notářem v Schemnitzu, hornouherském centru těžby zlata a stříbra. Vede rychtářův úřad, zastupuje město na soudech, dokonce úspěšně vyjednával s budínským pašou. Pověst mu kazí slabost pro víno, dobré jídlo a krásné měšťanky. Není divu, že nesrší nadšením, když jej rychtář pověří vyšetřováním vraždy a velezrady. Tím spíš, že musí spojit síly s rázným a nepřístupným Steinem. Dva zcela rozdílní muži jsou nuceni najít společnou řeč a splnit nebezpečné poslání.
Turci se pokoušejí proniknout k bohatým hornickým městům v horním Uhersku. Stein byl vyslán do Štiavnice odhalit zrádce, který se nechal podplatit a chystá se ukázat Osmanům tajnou cestu do dobře opevněného města. Pátrání ještě zkomplikuje vražda místního šlechtice. Stein musí spojit sily s městským notářem Matějem Barbaričem, aby rozpletl klubko spiknutí a zločinů, z nichž mnohé sahají hluboko do minulosti. Zdá se, že všechno souvisí se zlořečeným Pekelným vrchem – mnozí věří, že se na něm zjevuje duch zhýralé měšťanky Barbory Rosselové, a po nocích se tam rozléhá vytí psů, kteří hlídají bránu do záhrobí.
*  *  *
Juraj Červenák (*1974) je úspěšný slovenský spisovatel historických, dobrodružných a fantasy románů. V jeho tvorně je patrný postupný odklon od fantastiky k ryze historickým příběhům. V cyklu Stein a Barbarič zúročil své znalosti středoevropských ději a nabízí čtenářům napínavou dobovou detektivku s prvky tradičního romanticko-dobrodružného románu. Kromě beletrie píše i filmovou publicistiku, rozhlasové hry či filmové scénáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat