neděle 12. září 2021

Návrat z Liberce

Stejně jako při cestě do Liberce máme vždy i při návratu domů naplánou zastávku

Na okraji Turnova opouštíme dálnici D10 a pokračujeme přes Mnichovo Hradiště do Bakova nad Jizerou. Naším cílem je ves Horní Stakory, ale ještě než tam dojedeme, děláme si malé mezipřistání. Podjíždíme dálnici a hned odbočujeme vpravo k letadlu.
Od 17. září 1986 je na 51. kilometru tehdejší rychlostní silnice R10 z Prahy do Liberce umístěno letadlo IL-18. Nejdříve v něm byl motorest, později jen rychlé občerstvení. Probíhá však rekonstrukce a jeho majitel, podnikatel František Vágner avízuje na 15. října otevření samoobslužné restaurace na palubě letadla.
Iljušin Il-18 vznikl dle požadavku sovětské státní letecké společnosti Aeroflot na letoun pro přepravu osob i nákladu a pro vojenské učely. Výsledkem konstrukčních prací byl dolnokřídlý letoun s turbovrtulovými motory, který poprvé vzlétl 4. července 1957. Od roku 1959 začal létat na vnitrostátních i mezinárodních linkách SSSR, od počátku 60. let jej vlastnily i Československé státni aerolinie. Zdejší Iljušin Il-18D byl registrovan jako OK-WAJ, pojmenovan Poděbrady a nasazován především na lety do Havany. Poslední let se uskutečnil 24. října 1984, do té doby nalétal 23 578 hodin a absolvoval 20 829 přistání.
*  *  *
Poté, co jsme odlovili nedalekou keš, popojíždíme pár kilometrů do Horních Stakor. Tam auto opouštíme a vydáváme se k dědkovi a babě. Tedy k Dědkovi a Babě, dvěma čedičovým vrchům na zalesněném hřebeni v přírodní rezervaci „Vrch Baba u Kosmonos“, vyhlášené v roce 1950. Oba vrchy jsou vypreparované vulkanické komíny, narušené starou těžbou. V době, kdy se zde čedičové horniny těžily výběrovým systémem, zde vznikly četné rokle a jeskyně. 
Po naučné stezce vybudované v roce 2019 Českým svazem ochránců přírody, která vede souběžně s modrou turistickou značkou, stoupáme pěšinou k lesu. Cesta se pak stáčí k vrcholu, prohlížíme si jeskyně a čedičové skály...
 ... a zjišťujeme, že procházíme kráterem. 
Před vrcholem odbočíme vlevo a po lávce přejdeme na vrchol
Dědka (358 m),...
... kde je vyhlídka na severozápadní část Českého ráje (hrad Valečov, Trosky, Kozákov, Bezděz, atd.). Vracíme se po lávce a pokračujeme rovně na druhý vrchol Baba (363 m), který je podobný tomu prvnímu, jenom výhled je tu zarostlý.
Soutěska pod vrcholem Baby
Pokračujeme po modré značce až na rozcestí Brejlov, kde přecházíme na žlutou, ale záhy z ní odbočujeme na vrch Brejlov (349 m). Po neznačené lesní cestě přicházíme k vodárně a po úzké silničce se vracíme do Horních Stakor. Před definitivním odjezdem domů se ještě zastavujeme u tamější dřevěné roubené patrové zvonice oktogonálního půdorysu z konce 17. století.

Žádné komentáře:

Okomentovat