sobota 4. září 2021

Oslavy 200. výročí Karla Havlíčka______ _______________ v Havlíčkově Borové

Vyřešit dilema, zda se o první zářijové sobotě zúčastnit Havlíčkobrodské padesátky nebo akce 200 let KHB v Havlíčkově Borové nebyl žádný problém – druhá varianta byla z několika důvodů mnohem lákavější...

Jak na svých webových stránkách píše Martin Pluhař, kolem dvoustého výročí narození KHB se točí většina jeho současných turistických a geocachingových aktivit – a tohle byla jedna z nich! 
Když přijíždíme na borovské náměstí, je tu v podstatě pusto a prázdno, jen technická četa staví stánky a pódium na odpolední slávu. Platíme startovné a bereme si propozice. Jsou připravené čtyři trasy – 33, 23, 12 km a pro dět procházková ke kostelu a Poustevníkově studánce, ale pořadatelům rovnou hlásíme, že s ohledem na geocaching a Vrcholovku.cz máme připravenou vlastní trasu, která se jen v jednom krátkém úseku bude shodovat s propozicemi.
Tím úsekem je část cesty k Poustevníkově studánce:
Váže se k ní pověst o poustevníkovi, který si před malou jeskyní v nedaleké skalce postavil chatrč. Dřevěná socha poustevníka je hned nad studánkou:
Poté, co jsme vyluštili a našli kešku, prodíráme se lesem a pak jdeme po poli k silnici spojující Havlíčkovu Borovou s Vepřovou. V dálce se nám ukazuje borovský kostelík:
Kvůli záznamu do Vrcholovky.cz navštěvujeme vrch Roudnice (661 m),...
... od něhož míříme na další kopec Henzlička (692 m). Polní cestou přicházíme k samotě U Janáků, odkud pokračujeme lesními cestami nejprve k vrcholové tabulce...
... a pak k vysílači:
Pokračujeme lesní cestou dokud nenatrefíme na zelenou turistickou značku. Dáme se po ní doleva a pak z ní odbočujeme doleva, abychom našli Dietrichsteinský hraniční kámen a u něj kešku. Podařilo se, a tak se můžeme s klidným svědomím vrátit do Havlíčkovy Borové. Tam už jsou oslavy v plném proudu, lidí je tu dost – a to i účastníků pochodu. Navzdory velmi omezené dostupnosti hromadnou dopravou, neboť vlaky sem nejezdí (z Přibyslavi je to poměrně daleko) a o víkendové autobusové dopravě ani nemluvě. I tak pořadatelé zaevidovali úctyhodných 137 turistů!

Žádné komentáře:

Okomentovat