pátek 13. září 2024

Co nového ve Světlé (a okolí) XXXIV

Předchozí díl byl publikován před půl rokem

Probíhá velká rekonstrukce Čapkovy ulice – zatím od křižovatky s Nádražní ulicí po železniční přejezd. Skončila rekonstrukce vodovodního řadu a kanalizace, nyní jsou dlážděny chodníky. U sokolovny byly na místě parkoviště a stání kontejnerů vybudovány – na první pohled hrůzostrašné – betonové ostovy, které budou osázeny květinami a stromy. No, uvidíme... U antukových kurtů a také z bývalého a málo využívaného hřiště pod železniční tratí vzniknou nová parkovací místa.
Pokračují také práce v Pěšinkách, konkrétně v prostoru mezi kostelem a východem ze středověkého podzemí, nad nímž se začala instalovat okrasná (?) kamenná římsa:
Zbývá dokončit vodní prvek, sadové úpravy, výústní objekty dešťové kanalizace, část schodiště, komunikace, veřejné osvětlení a provést zadláždění. Dle smlouvy o dílo by měla být rekonstrukce hotova k 17. prosinci, přičemž na akci Peklo v podzemí bude přístup zajištěn.
V Beneticích byla postavena nová boží muka. 
Kdo se před rokem vydal z Benetic do Leštinky po modře značené Cestě pátera Josefa Toufara, mohl si všimnout stavby připomínající boží muka:
Letos přibyla do výklenku soška Panny Marie a pod ni dvě smaltované rodinné fotografie a text, z něhož se dozvíme, že dílko bylo postaveno s úctou a láskou na památku rodičům. 
Autorkou podoby božích muk je Květa Pejcharová, která je nechala postavit na vlastní louce. Stavba byla dokončena 16. září 2023 a letos 21. června ji vysvětlil farář Josef Převor.

Žádné komentáře:

Okomentovat