neděle 21. dubna 2024

Co nového ve Světlé? (XXXIII)

Po půl roce další díl možná nekonečného seriálu 

Rekonstrukci Společenského domu, přesněji řečeno budovy kina čp. 506 a kinosálu, prováděla ledečská firma Wandel Czech s.r.o. Pověstnou třešničkou na dortu je nové logo:
Symbolizuje spojení kina a divadla, ovšem někteří lidé tuto vtipnou slovní hříčku nechápou. Já zase nechápu, proč je umístěná nad vhodem do bývalého „Dělňáku“ (č. p. 217), kde je taneční sál, zatímco multifunkční sál neboli kino a divadlo sídlí v sousední budově...
Ale copak nám to před vstupem do kinodivadla vyrostlo? Že by vana? Podívejme se zblízka:
Prý to bude truhlík na květiny. No dobrá, ale zatím to zjevně posloužilo kolemjdoucím jako odpadkový koš 
– a nedejbože i jako pisoár...
Má prý tvar srdce,...
... tak mě napadá, jestli třeba netrpí nedomykavostí chl
opně?
*  *  *
Rekonstrukce domu č. p. 506 (kinosál) představovala provedení stavebních úprav ve druhém a třetím nadzemním patře. Ve 2. NP rekonstrukce zahrnovala prostor předsálí a šatny, nové vstupy do kinosálu, schodiště do 3. NP a provedení elektroinstalací.
Autor nástěnné malby Dan Mills (*1976) se narodil v Anglii a od jedenácti let vyrůstal na Novém Zélandu, kde vystudoval uměleckou školu. Jeho babička klavíristka pochází z Brna, za války emigrovala na Nový Zéland, kde se narodil Danův otec, který žije v Anglii. Minulého roku se Dan spolu s českou manželkou a třemi dcerami přestěhoval do Čech, konkrétně na Lipnici, a sám s touto nabídkou oslovil vedení města. K obrazu v předsálí kina podává obšírné vysvětlení na samostatně umístěném textu:
[...] Budovy, věže, lampy a dveře jsou všechny místními prvky a orientačními body. Širokolisté rostliny jsem viděl na zámku Světlá v oranžérii, tento detail se mnou rezonuje osobně, jelikož je to symbol Jižního Pacifiku, odkud pocházím. Zelenopruhatá tančící osoba klesající z pravého rohu představuje kulturu a divadlo. Ta vyživuje plamen, který vychází z věže Tureckého pavilonu. Tento plamen a zlato na obraze symbolizují světlo, umění a kulturu. Modelem dívky s filmovou kamerou byla moje dcera Anna a má symbolizovat každé dítě s touhou učit se a stát se něčím, jako je v tomto případě filmař. Origami velryba je symbolem toho, jak se myšlenky, setkání, koncepty na papíře mohou stát většími věcmi, jako jsou budovy a divadla. [...]
Ve 3. NP budovy šlo o rekonstrukci schodiště do místnosti zvukařů a místnosti promítačů, rekonstrukci a novou dispozici prostoru haly, rekonstrukci a novou dispozici sociálního zázemí, provedení zdravotechnických instalací a elektroinstalací. Náklady dle smlouvy o dílo a dodatku č. 1 by měly činit 8 893 995 Kč s DPH.
*  *  *
O záměru vybudovat novou silnici, která by dostala (především) nákladní dopravu z centra města, se hovoří už dlouhá léta. O to naléhavější problém to je v současné době, kdy byla dokončena nákladná rekonstrukce náměstí Trčků z Lípy a kamiony jím nadále projíždějí... Ale zdá se, že už se blýská na lepší časy. Radnice nechala na své náklady vypracovat studii i dokumentaci pro územní řízení a postupně získala všechny potřebné pozemky. Společně s Krajem Vysočina, který bude hlavním investorem díla, pracovala na podkladech pro získání stavebního povolení. Přibližně 300 metrů dlouhá silnice bude z výpadovky na Havlíčkův Brod odbočovat v prostoru mezi sklárnami a prodejnou Penny Market a směrem k nádraží povede po mostě přes Sázavu...
... v místech, kde je nyní lávka pro pěší:
*  *  *
Letošní největší investiční akcí je rekonstrukce prostoru mezi kostelem sv. Václava a Pěšinkami, která začala v srpnu 2023 a ukončena bude v prosinci 2024. Stavbu provádí, tak jako předchozí rekonstrukci náměstí, firma Dlažba Vysoké Mýto s.r.o. Cena stavby je podle mluvčí radnice Blanky Sedlákové 29,5 milionu korun z rozpočtu města. 
Za kostelem je už vidět nová opěrná zeď včetně schodiště, vyhlídková terasa, přibude malá kašna napájená vodou z místní studánky a nový vstup do středověkého podzemí. V opěrné zdi pod budovou radnice se po odstranění omítky objevilo klenuté nadpraží vyskládané z lomového kamene:
*  *  *
V sobotu 30. března v 9:00 hodin byla ve Světlé nad Sázavou slavnostně otevřena bezkontaktní samoobslužná „Sázavská myčka“. Umožňuje mytí v celkem pěti krocích od předmytí od hmyzu přes hlavní mytí, oplach až po nanesení vosku a leštění. Lze využít jak samotné oplachové pistole, tak mytí s kartáčem. V prostoru myčky je také vysavač a bezplatný kompresor. Platba probíhá formou hotovosti (mince 10 až 50 Kč) nebo on-line (kartou, telefonem).
*  *  *
V Nové Vsi u Světlé nad Sázavou byla počátkem dubna zahájena výstavba nové splaškové kanalizace včetně čerpacího řádu na ČOV. Aktuálně se provádí práce na hlavní silnici č. 150 ve směru ze Světlé nad Sázavou, kde je doprava omezena mobilními semafory. Nová kanalizační síť bude gravitačně odvádět splaškové odpadní vody produkované v nemovitostech na území Nové Vsi na centrální čerpací stanici, odkud budou odpadní vody čerpány do kanalizačního systému města Světlá nad Sázavou a potažmo dále čištěny na ČOV Světlá nad Sázavou. Do nové kanalizace se připojí přes 200 objektů. Celková délka kanalizačního řádu v obci bude cca 4 800 m a instalováno bude přes 140 šachet. Čerpací stanice bude umístěna na západním okraji obce u silnice č. 150. Napojení do stávající kanalizaci ve Světlé proběhne za kruhovým objezdem u areálu skláren. Práce by měly trvat maximálně 24 měsíců, zprovoznění kompletní kanalizace se plánuje v dubnu 2026. Z celkově jedenácti podaných nabídek vyhrálo zakázku uskupení firem s názvem Společnost MOBIKO–WATENVI–Světlá nad Sázavou za téměř 64 milionů korun bez DPH. Projekt je spolufinancován Evropskou unií.

2 komentáře:

  1. Nazdar Jardo Navíš náhodou kam přišel obraz "Skláři", který byl před vstupem do sálu kina. Prý tam už není. Děkuji mv

    OdpovědětVymazat