pátek 6. září 2024

Dvě zastávky při cestě do Liberce (II)

Z Kopidlna pokračujeme do Jičína. Auto necháváme v ulici souběžné s lipovou alejí vysázenou na příkaz Albrechta z Valdčtejna a odtud míříme k Valdické bráně. Renesanční věž, která se tyčí do výšky 55 metrů, je pozůstatkem středověkého městského opevnění a tvoří dominantu města.
Sousední barokní kostel sv. Jakuba Většího postavili vletech 1627–1634 italští umělci, hlavní průčelí bylo dokončeno v novoklasicitnímm slohu až v letech 1865–1867. Střední prostor je zaklenut plochou kupolí s iluzivní freskou...
... vnitřní zařízení vzniklo po požáru v roce 1768:
V polovině 20. století bylo historické jádro města vyhlášeno městskou památkovou rezervací. Jejím jádrem je Vladštejnovo náměstí s převážně renesančními a barokními měšťanskými domy s podloubím. Město patřilo šlechtickému rodu Vartenberků, v době renesance Trčkům z Lípy, po bitvě na Bílé hoře si Jičín za svoje sídlo vybral Albrecht z Valdštejna. Jihovýchodní část náměstí tvoří rozlehlý dvoupatrový 
zámek, v němž sídlí Regionální muzeum, které právě prochází kompletní rekonstrukcí a nová expozice se návštěvníkům otevře až v roce 2026.
Jdeme se podívat k pomníku Karla Havlíčka Borovského od J. Říhy z roku 1906...
... a pak stoupáme na vrch Čeřovka (331 m), na němž stojí osm metrů vysoká novogotická rozhledna Milohlídka z roku 1844. Je skrytá v lesoparku a přestože okolní vzrostlé stromy z velké části zabraňují rozhledu, je Milohlídka častým cílem místních i turistů.
V blízkém okolí lovíme pár kešek, přičemž se necháme zlákat cedulí s šipkou směřující k polní cestě „vylepšené“ betonovými panely, která nás pomalou opatrnou jízdou přivádí pod vrch Zebín:
Po krátkém posezení pod slunečníkem popojíždíme asi čtvrt kilometru a auto necháváme pod hřbitovním kostelem Všech svatých. Původní kostel byl pravděpodobně postaven ve 14. století spolu s nově vznikající vsí Zebín. V rámci kultivace okolí Jičína nechal Albrecht z Valdštejna v 17. století ves Zebín zrušit a na místě původního kostela vystavět nový barokní kostel. Ten byl ještě dále přestavován, dnešní podobu získal na počátku 18. století:
V jeho těsné blízkosti byla v průběhu 17. století postavena dřevěná zvonice s osmiúhelníkovým půdorysem a šindelovou střechou:
Od zvonice se poměrně strmým výstupem dostáváme na
Zebín (399 m), výrazný kuželovitý neovulkanický kopec vytvořený z komínové brekcie vypreparované z křídových slínovců:
Na jeho vrcholu stojí barokní stavba nyní ekumenické kaple sv. Maří Magdaleny z roku 1700,...
... od níž je krásný kruhový výhled. Zaujme především nedaleká Valdštejnská lodžie, která je dalším naším cílem:
Valdštejnská lodžie je unikátní raně barokní památka, kterou nechal v letech 1627–1632 vystavět vévoda Albrecht z Valdštejna dle návrhu architekta Niccolo Sebregondiho. Do okolí se otevírá mohutnými arkádami s velkolepou terasou. Patří do rozsáhlejšího komplexu, který dnes kromě lodžie tvoří také dvůr s hospodářskými budovami a park Libosad s grottou. 
Lodžie je součástí Valdštejnovy barokní komponované krajiny – osy, která prochází Jičínskou kotlinou a spojuje v jeden celek sakrální i světské stavby, krajinné dominanty a město Jičín. Tuto linii umocňuje již zmíněná téměř dvoukilometrová čtyřřadá lipová alej, vedoucí z Jičína do lodžie.
Už přes dvanáct let lodžie ožívá koncerty, divadly, festivaly a autorskými projekty díky organizaci Valdštejnské imaginárium. V letní sezóně je otevřena sedm dní v týdnu od 10 do 18 hodin. V letních měsících se v kulisách památky koná každý pátek koncert či divadelní představení.
Největší akcí letošního roku je festival alternativní a etnické hudby a netradičního divadla Lodžie Worldfest s řadou tutemských i zahraničních umělců.

Žádné komentáře:

Okomentovat