sobota 8. srpna 2015

Co jsem také přečetl_______________ __________Smírčí kameny na Vysočině

Smírčí kameny a smírčí kříže, tyto staré památky přitahující pozornost milovníků historie a pamětihodností, turistů, fotografů a ctitelů romantických příběhů, nenechávají lhostejného ani mě.

Toho si čtenáři mého blogu jistě všimli už dříve, např. zdetady či onde.
Už před lety jsem si koupil útlou knížečku Hynka Jurmana Smírčí kameny na Vysočině, kterou vydal Státní okresní archiv Žďár nad Sázavou. Její obsah se skládá ze dvou částí. Faktografická část obsahuje kromě fundovaného úvodu soupis pamětních a smírčích kamenů včetně jejich lokace a popisu. V části beletristické autor spojuje informace o důvodu vzniku těchto dnes občas mizejících památek s poutavými příběhy a výkladem událostí, které se staly, či mohly stát (přičemž nezakrývá, že v některých případech fabuluje). Jednotlivé příběhy již předtím po 16 měsíců vycházely v regionálním týdeníku Vysočina a těšily se velkému zájmu. Na jaře roku 2000 vyšla knížka podruhé a bylo v ní sedm nových kapitolek s příhodami a poznatky, které autor se smírčími kameny prožil od prvního vydání. Pět tisíc kusů z obou vydání do tří let zmizelo, a tak na konci června 2005 vyšla potřetí, doplněná o další fakta i nové příběhy. Pět kapitol bylo zcela nových a počet stran vzrostl z původních 87 a následných 104 na 152.
Začátkem léta 2010 pak vyšlo vydání čtvrté, které obsahuje sedm nových kapitol. Škoda jen, že autor pod pojem Vysočina jen okrajově zahrnul Havlíčkobrodsko!
*  *  *
Případným zájemcům o smírčí kříže a smírčí kameny ještě uvádím, že existuje kniha autorů Urfus, V. – Vít, J. – Wieser, S. Kamenné kříže Čech a Moravy, kterou v roce 1997 vydalo nakladatelství Argo. Druhé vydání z roku 2001 předkládá popis celkem 1576 křížů a kamenů.
Úplnou lahůdkou je pak obrazová publikace autorů Bělohradský, R. – Belisová, N. – Bořil, P. Kamenné kříže Čech, Moravy a Slezska, kterou vydalo liberecké nakladatelství Knihy 555.

Žádné komentáře:

Okomentovat