čtvrtek 27. srpna 2015

Co jsem také přečetl_______Řecká ruleta

Po návratu z dovolené na Zakynthosu jsem s chutí sáhl po knížce, která slibovala čtení o pravých i virtuálních příčinách současné tolik diskutované řecké krize. Žádné její příznaky jsem jako řadový turista, navíc na jednom z nejoblíbenějších ostrovů, neviděl. Což samozřejmě nic neznamená a tím více jsem byl na knihu zvědavý.

Autorka Pavla Smetanová žije na ostrově Korfu se svým řeckým manželem a dvěma dětmi, pracuje jako průvodkyně českých turistů, píše knihy a články a spolupracuje jako zahraniční zpravodajka s Českým rozhlasem a Českou televizí. V Nakladatelství Lidové noviny vydala již čtyři knihy, o kterých se na tomto blogu můžete dočíst zde: Příběhy z olivového ostrova, Pod cypřišem se sklenkou ouza, Korfu bez průvodce a Sonjin deník.
Tuto knížku napsala s úmyslem informovat ty čtenáře, kteří chtějí vědět „jak to s tím Řeckem opravdu je“. V Řecku žije již sedmnáct let, na druhou stranu přiznává, že není ekonom ani politolog, a tak píše o tom, co zná, vidí a slyší a k některým závažnějším tématům si přibrala na pomoc odborníka Yiannise Korečka, který pochází z česko-řecké rodiny jako člen třetí generace uprchlíků. Absolvoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v oboru Mezinárodní teritoriální studia a jejich navazující magisterský program Balkánská, euroasijská a středoevropská studia, zabývá se dlouhodobě Řeckem jako analytik, zejména jeho politickou a ekonomickou situací.
Oba autoři se vzájemně doplňují, občas se neshodují, nebo si dokonce protiřečí, což je jen k dobru, protože z toho plyne, že různí lidé mohou mít na stejnou věc různý pohled. V závěru předmluvy Pavla Smetanová píše:
Mým poselstvím není zastávat se Řecka jako takového, ale uvést vás do této země se všemi jejími pozitivy i negativy, pomoci vám vžít se do situace jejích obyvatel a přimět vás, ať se na ně díváte jako lidé, a ne jako ekonomové, kterými většina z nás stejně není.

Žádné komentáře:

Okomentovat