sobota 29. srpna 2015

Setkání veteránů na zámku

O poslední srpnové sobotě se v kdejaké vsi a hospodě konala nějaká akce. V Nové Vsi Bramboriáda (soutěž o nejlepší bramborák), v pivnici Na Zastávce Konec prázdnin (dětská diskotéka, grilování, čokoládová fontána, hry a soutěže nejen pro děti), v Koutech triatlonový závod XTERRA MELECHOV, v Havlíčkově Brodě na Ostrově sběratelská burza a tak dále.

Na nádvoří světelského zámku se sjeli veteráni se svými veterány. Jednostopými i dvoustopými. Jednalo se o akci, kterou na konci prázdnin už několik let organizuje rodina Kotěrových z okrouhlické hospody Na Staré poště. Tam uspořádali sraz a poté majitelé historických motocyklů a automobilů vyrazili na Spanilou jízdu. Loni to bylo do Číhoště a ke kostelu sv. Víta v Zahrádce, letos na zámek ve Světlé nad Sázavou a do Humpolce. Akce se zúčastnila necelá stovka majitelů veteránů nejen z Veteran klubu Úsobí, ale z různých míst republiky.
Starý Harley Davidson
Hned naproti harleyi stojí další lahůdka z Ameriky – Ford Mustang, jedna z nejzářivějších hvězd amerického automobilového nebe.
V roce 1964 s ním přišla na trh automobilka Ford a hned v prvním roce jich vyrobila neskutečných milion kusů! Z Mustanga se stala i hvězda filmového plátna, ve filmu Goldfinger s ním jezdil James Bond a v kriminálce Bullitův případ Steve McQueen. A vidět jsme ho mohli také v českém filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde se v něm cestou na Konopiště proháněl Luděk Sobota. Ohromný úspěch Mustangu zrodil vlnu tzv. Pony cars, kompaktních výkonných sedanů s dlouhou přední kapotou a krátkou zádí (jako např. Chevrolet Camaro).
Kabriolet Škoda Popular z roku 1939 rodiny Němcových z Chotěboře
Škoda Popular, milenka Bohumila Kotěry, majitele okrouhlické hospody Na Staré poště
Zleva Walter Junior, Škoda Tudor a Škoda Popular
Zleva Škoda Popular, Fiat 600, Fiat 850 Sport a Škoda 110R

Tatra 57 zvaná Hadimrška

Žádné komentáře:

Okomentovat