neděle 16. srpna 2015

Plavba kolem ostrova

(předchozí článek Dovolená na ostrově Zakynthos)
Před devátou hodinou odjíždíme autobusem do přístavu v Zakynthosu, abychom absolvovali výlet Okruh lodí kolem ostrova

Obeplouváme jej ve směru hodinových ručiček, to znamená, že nejprve míjíme poloostrov Vasilikos tvořící východní cíp ostrova. Celé východní pobřeží poloostrova se člení na četné malé či větší, relativně úzké písečné pláže, okolo nichž vznikla řada turistických letovisek. Nejzazším výběžkem do moře je mys Gerakas.
Na západní stranu poloostrova se uchyluje mořská želva kareta obecná (Caretta caretta), aby v chráněných zákoutích snesla svá vejce. Výlet za želvami máme naplánovaný na čtvrtek.
Míjíme záliv Laganas s jemnými písečnými plážemi a mělkými břehy, který bezesporu patří k nejznámějším místům ostrova. Název patrně pochází z italského slova laguna, což znamená jezero s ostrůvky. Východní ostrůvek v tomto zálivu se jmenuje Pelouzo a západní Marathonisi.
Plujeme podél západního pobřeží a během plavby se třikrát koupeme.
Svahy kopců jsou svěže zelené a pod strmými vápencovými skalními převisy se nacházejí kouzelné zátoky, které patří k nejimpozantnějším místům v celém Řecku.
Podél celého severozápadního pobřeží se nacházejí jedna jeskyně vedle druhé, některé mají jen velmi malé vstupy, kam se dá dostat pouze plaváním, jiné mají vstupní otvory mnohem větší a dá se tam tedy vplout i člunem.
Odstínů modré je nepočítaně, záleží jak hluboko je dno, pod jakým úhlem svítí sluníčko a zda se ve vodě odráží obloha, vápencové skály či obojí.
Plavba podél západního pobřeží je neskutečný zážitek. Nemůžeme se nasytit úžasných pohledů na skály, jeskyně...
... a malé pláže až do poslední chvíle před našimi zraky ukryté.
Ze všech kouzelných zátok je tou nej- zátoka Navagio, která díky vraku pašerácké lodi patří k celosvětově nejznámějším řeckým plážím. Navagio v řečtině znamená vrak, nebo také ztroskotání.
Počátkem 80. let minulého století se vydavatel a fotograf Stavros Marmatakis náhodou octl v jednom z místních stavení, kde ve sklepení narazil na bedny plné cigaret. Majitel domu mu vysvětlil, že cigarety pocházejí z vraku pašerácké lodi Panagiotis. Loď krátce předtím ztroskotala a moře ji vyplavilo v zátočině Spirili, která je z pevniny zcela nepřístupná. Zavedl ho na vrch nad zátočinou, odkud Stavros jako první vyfotografoval vrak lodi na bílém písku u azurových vod Jónského moře. Jeho fotografie se záhy proslavily po celém světě a objevily se na pohlednicích z celého Řecka. Dnes je záliv považován za čtvrtou nejkrásnější krajinu na světě a pohled na něj je používán jako reklama okouzlujících řeckých pláží. Její snímek nesmí chybět v žádném prospektu nebo průvodci.

Pláž je složena z miliónů drobných kamínků a bílého písku, který kontrastuje se sytě modrým mořem. 


Obeplouváme mys Skinari, nejsevernější výběžek ostrova Zakynthos...
... a na levoboku vidíme majestátní pohoří Ainos na ostrově Kefalonia, vzdáleném takřka co by kamenem dohodil. Míjíme Modré jeskyně, oblíbený cíl návštěvníků Zakynthosu.
Plujeme kolem východního pobřeží ostrova, které už není tak malebné, jako pobřeží západní, je více ploché, bez vysokých vápencových útesů.
Když proplouváme kolem pláže Xigia, u které vyvěrají do moře horké sirné prameny, zápach z nich cítíme až na loď. Revmatici si však ve vodě užívají.
(následující článek Plavba za želvami)

Žádné komentáře:

Okomentovat