pátek 26. února 2016

Existuje ještě Horní Pohleď?

(předchozí článek Krtiny na louce)
Cestou z Okrouhlice do Světlé jsem viděl leccos zajímavého, o čemž ostatně svědčí několik předchozích článků.  Do rubriky Kýho výra řadím kromě Lávky pro pěší v Babicích i orientační tabuli pro cyklisty v Dobré.

Obec Pohleď leží na pravém břehu Sázavy, vzdálená od něj půl druhého kilometru. V roce 1950 nařídilo ministerstvo vnitra přejmenování obce Pohleď na Horní Pohleď. Důvodem byla možnost záměny s obcí Pohleď nedaleko Zruče nad Sázavou, protože obě tehdy patřily do okresu Ledeč nad Sázavou. Přídavek horní byl zdůvodněn polohou na horním toku Sázavy. Obec u Zruče pak dostala název Dolní Pohleď.
Po listopadu 1989 využili místní obyvatelé příležitosti k osamostatnění a od 1. ledna 1992 měla Horní Pohleď svůj obecní úřad. Na jeho žádost je od 1. ledna 2004 Ministerstvem vnitra ČR povoleno užívat původní historický název Pohleď.
Je proto zarážející, že ještě po dvanácti letech tabule na cyklotrase č. 4155 uvádí název Horní Pohleď. A co je ještě více nepochopitelné, že výrobní štítek na zadní straně prozrazuje, alespoň se to domnívám, termín výroby tabule  březen 2011:

A tak cykloturisté ze vzdálenějších oblastí budou po příjezdu k železniční zastávce překvapeni jejím názvem a jistě budou s napětím očekávat, jak se vlastně jmenuje vesnice, do které za chvíli přijedou: 
Turistický rozcestník by jim v tom mohl udělat jasno:


Žádné komentáře:

Okomentovat