pondělí 29. února 2016

Den navíc

Po čtyřech letech máme zase přestupný rok, to znamená o jeden den delší. Je to proto, že Země oběhne kolem Slunce za 365,24219 dne, tedy zhruba o čtvrt dne déle, a tak je třeba jednou za čtyři roky jeden den přidat.

Dnes mají svátek Horymíři. Musí to pro ně být den čtyřikrát sváteční, neboť se v kalendáři objeví jen jednou za čtyři roky.
Já sám žádného Horymíra neznám, ba ani jsem o žádném žijícím neslyšel. Možná, že jsou Horymíři soustředěni v Neumětelích. A možná, že žádní ani nejsou, v Neumětelích ani jinde, protože otcové a matky nemají to srdce, aby svého potomka šidili o jeho svátek. Dost na tom, se sem tam někdo 29. února narodí. To se ovlivnit nedá. takový člověk má smůlu, svoje narozeniny může legálně oslavit jen jednou za čtyři roky. Na druhé straně to však má něco do sebe: v osmdesáti letech je mu teprve dvacet...
*  *  *
To je úryvek článku, který jsem před mnoha lety napsal do Světelského zpravodaje. Když jsem ho nyní, obrazně řečeno, oprášil, zjistil jsem, že se za tu dobu něco změnilo. Vím o jednom Horymírovi! Nemohu říct, že jej znám, ledaže od vidění. Párkrát jsem při nějaké služební záležitosti totiž viděl Mgr. Horymíra Kubíčka (*1961), v té době vedoucího odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Kraje Vysočina. Od 1. června 2007 pracoval jako ředitel Národního technického muzea v Praze. V srpnu 2010 ho ministr kultury s okamžitou platností odvolal z důvodu nesprávného zacházení s veřejnými prostředky. Audit zjistil v muzeu přes dvacet závažných pochybení včetně toho, že si ředitel vyplácel desetitisíce korun navíc k svému platu. Ministerstvo kultury podalo na Kubíčka trestní oznámení, které policie nakonec odložila, neboť jeho jednání nesplňovalo kvalitu trestného činu. Kubíčka pak angažoval na práci Nejvyšší kontrolní úřad, jehož prezident František Dohnal (*1960) byl dříve starostou Jihlavy a později hejtmanem Kraje Vysočina. V únoru 2012 musel úřad opustit, protože byl pravomocně odsouzen a dostal podmíněný trest za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu Sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. 10. srpna 2013 zemřel na kombinaci silné cukrovky a zákeřné nemoci. Horymír Kubíček pracuje od ledna 2012 v Národním památkovém ústavu jako vedoucí odboru péče o památkový fond.

Žádné komentáře:

Okomentovat