pátek 5. února 2016

Suzi Quatro v Praze

Při čtení objemného sborníku recenzí Jana Rejžka (píšu o něm na tomto blogu zde) jsem mnohokrát zavzpomínal na desky, písničky a koncerty z dob mládí, o kterých známý kritik píše. Jedna z těchto vzpomínek patřila koncertu Suzi Quatro.

Konal se v polovině dubna 1979 a uspořádala ho umělecká agentura Pragokoncert v pražské Sportovní hale PKOJF (pro později narozené: Park kultury a oddechu Julia Fučíka, dnes Výstaviště). V socialistickém Československu div divoucí!
Podařilo se mi tehdy zajistit vstupenky pro celý autobus (stejně jako o rok dříve na koncert Johnnyho Cashe) a vsadím se, že byste neuhádli, kolik stála vstupenka? Na galerii do 8. řady 60 korun!
*  *  *
Suzi Quatro, vlastním jménem Susan Kay Quatronella (*1950), byla tehdy devětadvacetiletá Američanka působící v Anglii, rocková zpěvačka s baskytarou na krku. Narodila se v Detroitu do katolické rodiny, otec byl Ital, matka maďarského původu. Z Detroitu v roce 1970 odcestovala na pozvání producenta Mickieho Mosta do Anglie a o dva roky později jí vyšel první singl Rolling Stone. Roku 1973 vyšel druhý singl Can The Can, hned obsadil 1. příčku anglické hitparády a Suzi Quatro se stala hvězdou glam rocku.
Už pět let před pražským koncertem jsme na vojně hltali její hity 45 Crash a Can The Can, když jsme si na tranzistoráku (na vojně zakázaném) naladili legendární "Laxík“ neboli Radio Luxembourg. Písničky pro Suzi psala především dvojice hitmakerů Nicky Chinn a Mike Chapman, autoři spousty hitů skupin Sweet (např. Ballroom Blitz, Blockbuster, Teenage Rampage) a Smokie (Wig Wam Bam, Living Next Door To Alice, Don´t Play Your Rock´n´Roll To Me ). V době konání koncertu měla v hitparádových žebříčcích skladby If You Can´t Give Me Love a Stumblin´In, což byl duet s Chrisem Normanem. 
Popisovat po letech dojmy nemohu  a možná bych to nesvedl ani přímo po koncertě. Postavou nevelká blondýnka, kočka plná energie, celá ve světle žlutém trikotu (jindy celá v kůži), s hlasem jako zvon a aparaturou, která měla 8 000 W, valila do nás jednu porci rocku za druhou. Byl to obrovský zážitek, jedním slovem nářez! Celý koncert můžete zkouknout tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat