pátek 26. února 2016

Rozinov

(předchozí článek Existuje ještě Horní Pohleď?)
Po červené turistické značce, vedoucí od Dobré po levém břehu Sázavy, přicházím k rozcestníku na samém okraji Světlé nad Sázavou.

V roce 1792 byla Světlá v držení hraběte Leopolda Kolovrat-Krakovského a tohoto roku byla v těchto místech založena obora pro černou zvěř. Majitelé panství se střídali a v roce 1818 byla část této obory vykácena a proměněna v ornou půdu. Vedle obory pak byl vystavěn dvůr, pojmenovaný po majiteli panství hraběti Františkovi Zichy Franzenshof. Stavení sestávající ze stodoly a stájí stálo 3 406 zlatých v. m. V roce 1822 byla obora pro černou zvěř zrušena a na jejím místě dal roku 1835 tehdejší majitel panství Jan starohrabě Salm-Reifferscheidt vystavět ovčín a Franzenshof přejmenoval podle své choti Rosiny na Rosinhof. 
V počeštělé formě Rosinov či dokonce Rozinov se tento název používá dodnes, i když Rozin dvůr byl zbourán už před mnoha lety. Obytné stavení mělo čp. 57 a já si ještě pamatuji, že zde bydlela početná rodina Kocourkova. 
Dnes je zde srovnaná planina, opodál řízená skládka odpadů a sběrný dvůr, který provozuje p. o. TBS Světlá nad Sázavou a slouží k odkládání vytříděného odpadu.

2 komentáře:

  1. Na tomhle statku se narodila 1909 moje babička ;) pauliner (at) seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za Vaši poznámku, uvítal bych, kdybyste měl nějaké podrobnosti včetně fotografií ze statku.

    OdpovědětVymazat