úterý 22. března 2016

Výstava Drátenictví – dobré řemeslo

V Galerii Na Půdě ve Světlé nad Sázavou se konala vernisáž výstavy drátenických užitných i dekorativních předmětů.

Jedná se o výstavu uměleckých děl několika dráteníků z Čech, Moravy i Slovenska a cechovní sbírky členů Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků, koncipovanou zároveň jako poctu zesnulému Jaroslavu Frkovi, přednímu českému profesionálnímu dráteníkovi a zakládajícímu členovi cechu. 
Hlavní slovo na vernisáži měla cechmistrová Ing. arch. Hana Řepková, která zasvěceně pohovořila o historii drátu a drátenictví. 
Drátenické řemeslo, konkrétně zdobení velikonočních vajíček, předváděla RNDr. Hana Maříková, rovněž cechmistrová a navíc zakládající členka Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků. Vernisáže se také zúčastnila manželka již zmíněného Jaroslava Frka. 
O kulturní zážitek se přítomným návštěvníkům postarala vedoucí folklorního souboru Škubánek Mgr. Eva Pejchalová s dvěma svými svěřenkyněmi, které za jejího kytarového doprovodu zazpívaly lidové písničky o drátenících. 
Výstavu trojrozměrných artefaktů doplňují malé panely s informacemi o používaných materiálech a nářadí, o základech drátenických technik, jako je ohýbání, stáčení a obtáčení, výplety, spirály a tak dále.






Žádné komentáře:

Okomentovat