sobota 26. srpna 2017

DP Cestami Jaroslava Haška 2017

Už šestatřicet let patří poslední srpnová sobota dálkovému pochodu a cykloturistické jízdě, které pod tímto názvem pořádají turisté z KČT Bohemia Světlá nad Sázavou.

Letos se nás na zajištění startu, kontrol a cíle podílelo šestnáct zkušených pořadatelů – a vskutku jsme se měli co ohánět. Už v pátek večer bylo třeba připravit vše na ráno a postarat o několik nocležníků. 
Během sobotního dopoledne pak přišlo a přijelo na start 324 účastníků, z toho téměř pětinu tvořili cyklisté. Většinou byli místní nebo z blízkého okolí, zatímco pěší turisté přijeli například z Havlíčkova Brodu, Jihlavy, Žďáru nad Sázavou, Čáslavi či Kutné Hory, ale někteří vážili cestu například z Prahy, ba dokonce z Popradu! 
„Pěšáci“ si mohli vybrat z tras dlouhých 10, 20, 30 a 50 kilometrů, přičemž nejsilněji obsazeny byly tradičně obě kratší trasy. „Padesátku“ absolvovalo jen sedm dálkoplazů. „Cyklouši“ mohli volit z tras 25, 45, 65 a 80 kilometrů. Všichni si pochvalovali kontrolu v Pohledi s možností návštěvy Michalova statku a krásnou krajinu, uznání jsme se dočkali i my pořadatelé za dobrou organizaci celé akce. Také počasí přálo, z blankytného nebe bez jediného mráčku od samého rána svítilo a hřálo sluníčko.
Šestadvacet turistů plnilo podmínky IVV, což je aktivita vyvíjená mezinárodní organizací pro lidový sport Internationaler Volkssportverband, do které je náš dálkový pochod již řadu let zařazen. Letos jsme se navíc zapojili do projektu Klubu českých turistů na oslavu 100. výročí vzniku republiky. 

KČT, který si v roce 2018 připomene 130 let od svého vzniku, s tímto projektem přišel s ročním předstihem a uspořádá sérii pochodů s názvem „100 let republiky, 130 let v pohybu“. 
Série odstartovala 25. března 2107 v Praze akcí Piknik v Botanické zahradě (byli jsme tam, jak se můžete dočíst na tomto blogu zde) a je – pro turisty, ale nejen pro ně – ideální příležitostí, jak stylově oslavit kulaté výročí vzniku republiky, rozhýbat tělo, pobýt na čerstvém vzduchu a sejít se s přáteli. 
Kromě toho se na každém pochodu mohou účastníci těšit na tombolu o ceny od partnerů, speciální razítko, samolepku a nějaký kulturní zážitek. V případě dálkového pochodu Cestami Jaroslava Haška to byla zdarma návštěva středověkého podzemí, kterou umožnilo kulturní zařízení KyTICe. Během odpoledne projevilo zájem čtyřicet turistů, s nimiž jsem uskutečnil pět třičtvrtěhodinových prohlídek.
Náš dík patří všem sponzorům, kteří se zasloužili o hodnotné ceny pro vylosované účastníky. Navíc každý obdržel skleničku s emblémem pochodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat