čtvrtek 17. srpna 2017

Přírodní perly západního Norska (VII)


(předchozí článek Přírodní perly západního Norska VI)
Túra náhorní plošinou Hardangervidda

V osm hodin odjíždíme do 36 kilometrů vzdálené osady Halne... 
...a malou lodí odplouváme po Halnefjordu. Plavba stojí dvě stě „noků“ a trvá tři čtvrtě hodiny.
Hardangervidda je díky své rozloze 7400 km² největší náhorní plošinou v Evropě. V roce 1981 bylo 3422 km² tohoto území vyhlášeno národním parkem. Plošinu protínají řeky a za morénovými valy z poslední doby ledové se vytvořila jezera. Největší část oblasti leží nad hranicí stromového porostu, která probíhá ve výšce 1000 metrů.
Po necelých dvou hodinách chůze se zastavujeme v chatě Hainseter (1100 m), dáme si kafíčko a šlapeme dál.
Hned za chatou je rozcestník (všechny trasy jsou ovšem jednotně označeny velkým červeným T)...
... a za ním lávka...
... po níž překonáváme divokou říčku.
V důsledku kolísajícího obsahu vápníku, živných látek a vláhy v půdě i rozdílné doby trvání sněhové pokrývky je vegetace značně různorodá. Vykazuje asi pět set druhů kvetoucích i nekvetoucích rostlin. Setkáváme se tu s nízkou arkticko-alpinskou vegetací, daří se tu různým vřesovištním druhům, jako je vlochyně bahenní, šicha oboupohlavná či brusinka.
V některých místech jsou povalové chodníčky...
... ale ve většině případů je třeba se dobře dívat, kam člověk šlape.
Cesta je poměrně nudná, neumím si dost dobře představit týdenní přechod touto sice nevšední, ale jednotvárnou krajinou. Soby jsme za celou cestu neviděli, jen pár ovcí.
Konečně v dálce vidíme silnici. Začíná pršet, a tak oblékáme pláštěnky a mudrujeme, co budeme dělat, protože autobus přijede až za hodinu a půl poté, co dojdeme k silnici. V dálce vlevo jsou při silnici vidět dvě větší budovy – třeba je to hospoda? Půjdeme se podívat a možná se tam schováme před deštěm i když to hospoda nebude.
Ale ona to hospoda je! S radostí usedáme, objednáváme si espresso nebo čaj a také výborný zákusek. Díky vymoženosti, které se říká mobil, pak dosáhneme toho, že nemusíme jít k autobusu, ale autobus přijíždí pro nás!
Mapa dnešní trasy 21 km, ↑ 400 m,  ↓ 400 m:


Žádné komentáře:

Okomentovat