neděle 21. ledna 2024

Co jsem také přečetl_ Vražda v zastoupení

Po „Vraždě pro štěstí“ a „Vraždě se zárukou“ třetí a závěrečný případ Dr. Pivoňky z detektivní kanceláře Ostrozrak

Odehrává se v období protektorátu, kdy detektivní kancelář Ostrozrak Toma Lomaly dostává německého správce a stává se tzv. informačním ústavem omezeným jen na „říši Amorovu“. Přesto je Dr. Pivoňka pověřen, aby vypátral vraha šéfredaktora kolaborantského deníku, jenž byl během večírku otráven jedem podaným ve víně. Podle dostupných informací pocházelo cyankáli z ampulky, jaké byly přidělovány pouze význačným nacistickým pohlavárům.
S pátráním detektivovi pomáhá jeho přítelkyně Boženka, swingová zpěvačka Bunny de Scampolo, která už si získala renomé na pražské jazzové scéně a je zároveň velmi zdatnou luštitelkou hádanek, křížovek a hlavolamů. S případem souvisí jeden záhadný inzerát, tajná schránka na neznámém místě a také známá česká herečka Lída Forstová, která se kvůli kariéře zaprodala nacistům.                        I přes tíživou atmosféru doby (rok 1941) nepostrádá detektivka humor a ironický nadhled. A když si seřadíte k sobě první písmena kapitol od první po třicátou druhou včetně, dostanete akrostich Škvorecký et Zábrana fecerunt ioculum, neboli že Š. a Z. si dovolili žertík (viz J. Škvorecký: Jak to bylo s Prezydentem Krokadýlů, Literární noviny, č. 21, 22. 5. 1996).
Kdo tedy knihu napsal? Respektive celou detektivní trilogii: Vražda pro štěstí (1962), Vražda se zárukou (1964) a Vražda v zastoupení (1967)? Byl to Josef Škvorecký, či spíše Jan Zábrana? Anebo trilogii napsali společně, jak se uvádí na přebalech detektivek v nových vydáních po roce 1989? Spisovatel Patrik Ouředník se pokusil s důkladností sobě vlastní odpovědět v knize Svobodný prostor jazyka (Torst, 2013). Do sametové revoluce byla detektivka připisována jen Zábranovi, ten však zesnul již v roce 1984 a Škvorecký začal po roce 1989 o sepsání trilogie vypouštět rozporuplné informace. „Josef Škvorecký je autorem s výhradou,“ navrhuje diplomaticky Ouředník. Autorství je zkrátka bez záruky.
Podle knihy Vražda v zastoupení byla v roce 1987 natočena televizní inscenace se Zdeňkem Černínem a Natálií Mukařovskou v hlavních rolích, podle celé trilogie natočil v roce 2000 režisér Karel Smyczek televizní seriál Případy detektivní kanceláře Ostrozrak s Ondřejem Vetchým a Barborou Srncovou v hlavních rolích.

Žádné komentáře:

Okomentovat