středa 24. ledna 2024

Co jsem také přečetl_____Pozdní doznání

Sympatický obhájce dr. Fox řeší vraždu manželky lékaře

Sáhl jsem po letité detektivce z edice Kapka (Knihovna pro každého), která tehdy stála sedm korun! Příběh ze soudní síně, v originále Das späte Geständnis (1962), se odehrává v Německu na počátku roku 1960. Sledujeme nerovný souboj mezi státním aparátem, jenž se v té době opíral o zastaralé právo z doby císaře Viléma, ve kterém měl obhájce naprosto minimální prostor, aby mohl chránil důstojnost a lidská práva svých klientů. 
Lékař velké hamburské kliniky dr. Gerhus je jednoho dne zatčen pro podezření z vraždy své manželky. Všechny důkazy svědčí jednoznačně o jeho vině a především je zde pádný motiv: dr. Gerhus má už tři roky milenku, jeho manželství existovalo jen formálně.
Případu se ujímá mladý advokát dr. Fox a jeho obhajoba dr. Gerhuse přerůstá v boj proti zkostnatělým metodám německého soudnictví a zákonodárství, zacházejícím s obžalovaným už předem tak, jako by byl vinen. V závěru dr Fox odhalí pachatele v dokonale zakukleném válečném zločinci – osvětimském lékaři – a vrátí čest obžalovanému lékaři mechanicky a nelítostně drcenému vyšetřovacím i soudním aparátem.
Poklidné tempo vyprávění si v ničem nezadá s díly Vernbergova zřejmého učitele Erle Stanley Gardnera (1889–1970)

Žádné komentáře:

Okomentovat