pondělí 29. ledna 2024

Co jsem také přečetl_______________ ______________Právě narozené blues

Opravdu jsem ji přečetl – než ji odnesu do knihobudky...

Autor situoval svou prvotinu, kterou mu v roce 1984 vydalo nakladatelství Mladá fronta (v nákladu 5000 výtisků, což o něčem svědčí), do intelektuálského prostředí a zachytil v ní ve snové, a přitom zcela reálně komponované poloze příběh mladého muže Tomáše Kováře, který podlehl na čas vidinám po snadném a bezpracném životě a který „po neuváženém mladistvém provinění hledá a také nachází cestu zpátky k poctivým lidem a vrací se tak do společnosti jako její plnohodnotný a životem poučený člověk“.
Zkrátka blablabla. Po vyjití románu kritik, editor a publicista Jan Lukeš (*1950) napsal ve Svobodném Slově recenzi s vtipným názvem názvem Právě narozený kýč. Sice jsem ji nečetl, ale předpokládám, že bychom se v hodnocení této knihy shodli...
*  *  *
Vladimír Ondys (*9. 3. 1951 v Rumburku). dělník z Teplic. V sobotních přílohách novin a v časopisech publikoval necelé dvě desítky povídek. V knize Příchod Vodnáře (vydané vlastním nákladem v roce 2000) vyprávějí čtyři povídky o každodenním boji obyčejných lidí v normalizačním Československu, o hledání smyslu života v nesvobodné zemi a důvodech, proč člověk zůstává. V roce 2005 vyšly novější povídky v knize Kalné vody a sborníku Intelektuál. Autor publikoval také v časopise pro současnou poezii Psí víno.

Žádné komentáře:

Okomentovat