úterý 23. července 2013

Časopis turistů, předchůdce časopisu Turista

Dlouho jsem zvažoval, do které rubriky zařadit tento článek – a možná i několik následujících. Nakonec jsem se rozhodl pro Turistiku, byť je to něco jako „cestování prstem po mapě“. Dostalo se mi totiž cti a velké důvěry, když mi byly zapůjčeny knižně svázané ročníky Časopisu turistů od roku 1916 do roku 1948! Představuje to tisíce stránek, neboť každý svazek jich má kolem čtyř set!
Nemám, bohužel, k dispozici stovky hodin volného času, kterých by bylo třeba k poctivému čtení neřku-li studiu, a tak se musím spokojit s každovečerním letmým listováním a začíst se jen do článků či jejich pasáží, které již na první pohled vypadají slibně. Především těch, které se týkají naší Vysočiny, ale neubráním se ani když nalistuji reportáže z Vysokých Tater, Českého ráje, Podkarpatské Rusi či Jugoslávie (tehdy ovšem Království Srbů, Chorvatů a Slovinců).
V čísle 4-5/1919 se autor s iniciálami J. P. zabývá turistickým značením:
„Připojuji individuální návrh pro turistické zpracování našeho Posázaví, jež dodnes nemá jediné značené cesty. Předem bylo by zříditi odbory v Ledči a snad v Sázavě s filiálkami v Ratajích a Kácově a pak označiti hlavní i poboční tratě této krásné krajiny:
1. Světlá – Ledeč
a) Světlá – Lipnice – Okrouhlice
b) Ledeč – Melechov – Lipnice
2. Ledeč – Chřenovický hrad – Vlastějovice – Zruč
a) Chřenovický hrad – údolí potoka – Tasice
b) Ledeč – Dolní Kralovice – údolí Želivky – Zruč
c) Vlastějovice – Fiolník – Pertoltice – Hodkov nádraží
3. Zruč – Chaběřice – Kácov
4. Zruč – Soutice – Kácov“
Za uplynulých téměř sto let se toho hodně změnilo. Budu-li si všímat jenom značení – už pět let po první světové válce bylo v republice 25 000 kilometrů značených cest a v roce 1938 už téměř 40 000 km. To bylo v celém Československu, dnes je jenom v České republice na 40 000 km značených pěších cest, dále 33 000 km cyklotras, na 2 700 km lyžařských tras a přibývají i hipotrasy. V oblasti KČT Vysočina, která vznikla v roce 1992, je v současné době 118 značkařů starajících se o 3 011 km značených cest. Na nich je instalováno 3854 směrovek a tabulek, 100 turistických vývěsních map a k orientaci slouží 329 směrovníků (lidově „rozcestníků“). V posledních letech byly vyznačeny cesty, které se tematicky věnují významným osobnostem Vysočiny – v roce 2007 Cesta Gustava Mahlera, o dva roky později Cesta pátera Josefa Toufara 
(viz http://jardavala.blogspot.cz/2013/05/ve-stredu-republiky-ve-stredu.html#more)
a v roce 2011 Naučná stezka Bohuslava Reynka 
(viz http://jardavala.blogspot.cz/2012/10/jenikova-spacirka.html).
Někdy, bohužel, přijde práce značkařů vniveč...

1 komentář:

  1. Dobry den,
    mate jeste pristup k Casopisu Turistu?
    Muzete se prosim podivat na cislo 2/1935 jestli nahodou neni tam nejaky clanek se snimkem z Podkarpatske Rusi a popisem "Turistická chata (na kresbě) a původní útulna KČST (na snímku) pod Hoverlou"?
    predem dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat