sobota 11. ledna 2014

Jihlavanka není z Jihlavy

Aby nedošlo k mýlce, nemám na mysli žádnou konkrétní ani anonymní obyvatelku tohoto města, ale nejprodávanější kávu na českém trhu.

Počátek pražení kávy v Jihlavě nalezneme v roce 1958, kdy zde byl postaven závod národního podniku Balírny obchodu. Název kávy, odvozený od města, v němž se pražila a balila, se používá dodnes, přestože její dnešní výrobce, společnost Tchibo, nejenže už v Jihlavě dávno nepraží, ale dokonce tu ani nesídlí.
Sídlí v Praze a Jihlavanku praží v Polsku. Podle České zemědělské a potravinářské inspekce i expertů na reklamu prý o klamání zákazníků nejde. Označení údajně neodkazuje na místo výroby, ale na recepturu, podle níž se káva stále připravuje.
Označení o místě původu však na sáčku stejně nenajdete. Dokonce ani oblíbený nápis Vyrobeno v EU, který původ produktu v České republice sice nevyvrací, ale ani nepotvrzuje, neboť lokalizuje výrobu kamkoliv na území Evropské unie.
* * *
Podobně tomu je s mraženou zeleninou Mochovská směs. Snad si nemyslíte, že se vyrábí ve středočeské obci ležící nedaleko Prahy? Ale kdepak! Tamější firmu koupil v roce 2004 nadnárodní koncern Ardo, propustil 130 lidí a výrobu v roce 2009 přestěhoval k našim jižním sousedům. A podle časopisu Týden nebude trvat dlouho a mražená zelenina k nám bude cestovat z ještě větší dálky, z Belgie, neboť kvůli vysokým nákladům snižují v Rakousku výrobu.

Žádné komentáře:

Okomentovat