čtvrtek 30. ledna 2014

Zemřel Miroslav Hucek

Fotograf a fotoreportér známý především z kdysi oblíbeného časopisu Mladý svět.
Miroslav Hucek se narodil 18. listopadu 1934 v Malackách na Slovensku, fotografovat začal v devatenácti letech. V roce 1957 začal studoval fotografii na pražské FAMU, od počátku 60. let spolupracoval s obrazovým týdeníkem Mladý svět a stal se jeho fotoreportérem. 
Pro svou neúctu k autoritám, kvůli které ho vyhodili po ročním studiu z FAMU, byl v roce 1975 „odejit“ (jak se tehdy lidově říkalo) i z Mladého světa. Kolegům se prý nelíbilo, že dostával víc prostoru než jiní. Dobrou záminkou se stalo třikrát odmítnuté členství v KSČ. 
Mimochodem - Mladý svět neboli Mlaďák byl svého času tak populární časopis, že byl problém nejen si jej předplatit, ale mnohdy i koupit. Používal vtipný slogan Už jsi čet´ Mladý svět?
Miroslav Hucek zůstal na volné noze a začal pracovat na větších celcích, které představoval na výstavách nebo v publikacích. Vytvořil cykly jako například Takoví jsme byli?, Vesnice, Jak chutná polibek, Všude žijí lidé, U nás ve Zbraslavi nebo Otec v rodině. Během padesátileté kariéry měl více než padesát samostatných výstav a účastnil se řady výstav kolektivních. Jeho fotografie jsou zastoupeny například ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a v Moravské galerii v Brně.

Žádné komentáře:

Okomentovat