středa 17. října 2012

Co jsem také přečetl ___ Šulc, Jiří: Zrádci

Píše se rok 1936, nacistické Německo zvyšuje svoji agresivitu proti sousedním státům a na pozadí dosud mírové diplomacie už dávno zuří souboj dvou vojenských zpravodajských služeb – německého abwehru a československého 2. oddělení hlavního štábu.

V kritické době přichází do Prahy dopis s nabídkou služeb od člověka, jenž později dostane kódové označení A-54. Jenže – jde o seriózní nabídku, nebo jen o součást aktivních opatření abwehru generála Canarise? Československo je rozhodnuto se bránit, přestože nacisté v Sudetech rozdmychávají občanskou válku. Západní demokracie se naopak uchylují k appeasementu a sní o „míru pro naši dobu“. A skupina důstojníků kolem podplukovníka abwehru Ostera hledá další řešení: rozhoduje se provést státní převrat a odstranit Adolfa Hitlera.
Autor popisuje eskalaci mezinárodní politiky a lokální střety henleinovců s příslušníky ozbrojených složek v Sudetech před Mnichovem a těsně po něm, komplikovanou práci zpravodajců i mechanismus spiknutí. Vedle fiktivního příslušníka pohraniční finanční stráže Kubce se v románu střídají skutečné postavy, které tehdy rozhodovaly o budoucnosti světa: Chamberlain a Churchill, Hitler a Canaris, Jan Masaryk a podplukovník Moravec. A také mýty obestřená postava svérázného agenta A-54, zde poprvé podaná bez smyšlené aureoly superagenta, který ozhodoval o samotném průběhu války.
Slávu mu zajistil už plukovník Moravec ve svých poválečných pamětech a řada publikací zejména ze 60. let 20. století tuto konstrukci nejen převzala, ale dokonce rozšířila. Vzpomínám, jak jsme zamlada hltali brožovaný výtisk Čestmíra Amorta a Ivana Milana Jedličky Tajemství vyzvědače A-54, který vyšel v edici Magnet v roce 1965. Skutečný i vybájený přínos tohoto agenta přesvědčivě zhodnotili až Jaroslav a Stanislav Kokoškovi ve své úžasné knize Spor o agenta A-54.

Žádné komentáře:

Okomentovat