středa 11. června 2014

Co jsem také přečetl_______________ ___Příběhy zámků v Čechách a na Moravě

S chutí jsem v naší městské knihovně sáhl po novém přírůstku turistické literatury – knize spisovatelky a nakladatelské redaktorky Magdaleny Wagnerové Příběhy zámků v Čechách a na Moravě s podtitulem Jeviště života šlechtického.

Zběžné prolistování publikace s barevnými fotografiemi, vytištěné na křídovém papíře, moje natěšení ještě podpořilo, stejně jako anotace na zadní straně obálky:
Zámek není jen dominanta kraje, nebo výstavné sídlo některého z četných šlechtických rodů, jež žily na našem území. Je to především místo s bohatou historií sahající hluboko do národní minulosti. Jeho „rodokmen“ bývá často plný nečekaných zvratů, dramatických okamžiků a významných dějinných událostí, které spoluvytvářejí dějiny naší země. Ať už jde o zámek Konopiště, Lány, Dobříš, Hlubokou, Český Krumlov, Orlík, Duchcov, Litomyšl, Ratibořice, Telč nebo Lednicko-valtický areál, vždy jde o dotyk skutečné historie. A přitom je každý ze zámků, uvedený v této publikaci, jiný – podobně jako se odlišovali zámečtí páni, slavní architekti a stavitelé, kteří těmto zámkům vtiskli neopakovatelný ráz.“
Ano, s tím lze jenom souhlasit, s čím však souhlasit nelze, je skutečnost, jak si autorka poradila s obsahem své nové knihy. To, že tíhne k pověstem, je známé a není samo o sobě nic špatného, ale že víceméně „recykluje“ pasáže knih Za strašidly na hrady a zámky (David a Soukup), 55 českých legend z hradů, zámků a měst (Ježková), Z českých hradů, zámků a tvrzí (Lisická) a dalších, to je smutné a nedůstojné. Nemluvě o obratech jako „Zvěř stála v tichém ohromení a hleděla na krasavici v němém úžasu.“
* * *

Magdalena Wagnerová (*1960) vystudovala FAMU, katedru filmové a televizní scenáristiky a dramaturgie, napsala několik scénářů a rozhlasových her a pohádkových seriálů. Od roku 1995 se věnuje převážně knižní tvorbě, je autorkou mnoha pohádkových knih a několika knih pro dospělé. Výše jmenované knize o zámcích, jejíž 2. díl nakladatelství Plot připravuje, předcházely knihy Tajemství zřícenin v Čechách a na Moravě, Tajemná historie hradů v Čechách a na Moravě, Příběhy starých pražských domů a další.

Žádné komentáře:

Okomentovat