neděle 8. června 2014

Country na kolejích 2014

Festival Country na kolejích byl založen v roce 2007, to znamená, že letošní ročník je již osmý a koná se  věren svému názvu  na kolejích, přesněji řečeno na vlakové zastávce. A sice v Chřenovicích, což je stanice na poloviční cestě Posázavského pacifiku z Ledče nad Sázavou do Zruče nad Sázavou.

Pořadateli country festivalu jsou T. O. Jižní pól a Tremping Posázaví, o. s., mezi sponzory jsou uvedeny například Pekárna Brokl, Občerstvení Pohoda Stvořidla, Občerstvení Pyramida Stvořidla a Probas, podiové zastřešení zapůjčil Hasičský záchranný sbor Světlá nad Sázavou.
Kromě poslechu dobré muziky a průběžné konzumace jídla a pití se nabízí možnost prohlédnout si mobilní Trampské muzeum, které obhospodařuje Jiří Fred Jedlička z Holic. Na dnešním festivalu působí vedle hlavního moderátora Radka Tučňáka Ujčíka jako druhý konferenciér (jak se dříve říkalo) a představuje vždy nastupující kapelu.


Jako první vystupuje Hráč de El Pado, člen volného hudebního sdružení Sakum Prdum, písničkář tvořící písně na pomezí folku, trampské písně, swingu, blues a spřízněných žánrů. Většinou se v nich prohánějí vlaky, ženy a je cítit vůně ohňů.
Následuje pražská skupina Modrý Pondělí
a třebíčská skupina SAZ, což znamená Sejdem se a zahrajem. A jak říkají: „Hrajeme sobě pro radost a druhým pro legraci“. To je vtipné, ale nikoli pravdivé, protože pro legraci nám rozhodně nejsou, naopak hrají i nám pro radost. 
Několik jejich písniček zpestřují a vylepšují svojí přítomností takzvané wild west movienky, barové tanečnice, které stojí u speciálního stojanu, na němž postupně předvádějí namalované výjevy přibližující text písně.
Hvězdou festivalu je Hana Lounová a Idefix Band, kapela s bicími a klávesami, takže hraje hodně moderní country, s odpichem a pěkně nahlas. Samozřejmě nechybí známá skladba Čekej na můj Jumbo Jet, která se často hrála v českých rádiích. Jedná se o český text Wabiho Rivoly na píseň Leaving on a Jet Plane, kterou napsal John Denver pro svoji skupinu Chad Mitchell Trio, ale slavnou se stala až když ji v prosinci 1969 nazpívalo folkové trio Peter, Paul and Mary (které také proslavilo Dylanovu píseň Blowin´ In The Wind). Nejznámějším hitem Petra Denvera je Take Me Home, Country Roads, která u nás zdomácněla v podání Pavla Bobka.
Hanka Lounová (*1954) se zúčastnila několika rockových a jazzových projektů, v roce 1986 založila skupinu Tonic a v roce 1989 nastoupila jako sólová zpěvačka do skupiny Schovanky, kde působila sedm let a projela s nimi značnou část Evropy.
Když před 19. hodinou odjíždím vlakem domů, na vystoupení se chystá kapela Mirasův kartáč a ani to ještě zdaleka nebude konec.

Žádné komentáře:

Okomentovat