středa 25. června 2014

Zemřel Calvera ze Sedmi statečných

Ve věku 98 let zemřel herec Eli Wallach, který se proslavil rolí šéfa tlupy banditů Calvery v nejslavnějším westernu všech dob Sedm statečných, v originále The Magnificent Seven.

Kdo z fanoušků westernu by neznal vesnici Ixcatlan trpící nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou? Každý rok připraví vesničany o většinu sklizně a zásob, a ti se proto rozhodnou nakoupit v nejbližším městečku zbraně a bránit se. Chtějí se o svém plánu poradit s profesionálním pistolníkem Chrisem (Yul Brynner), který je nadchl bravurním kouskem, jehož byli svědky po svém příjezdu do městečka. Chris jim však poradí, aby si nekupovali drahé zbraně, se kterými stejně neumějí zacházet, ale najali si střelce. Sám se záležitosti ujme a podaří se mu získat ještě šest dalších mužů (Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn, Robert Vaughn, Brad Dexter a Horst Buchholz) a s nimi se vydá do ohrožené vesnice. Přestože první střetnutí s Calverovými muži dopadne pro statečné muže příznivě, nevyzpytatelná povaha vesničanů situaci zcela nečekaně zkomplikuje. Však víte...
Eli Wallach se narodil 7. prosince 1915 v Brooklynu v rodině polských židovských imigrantů, vyrůstal ale hlavně mezi italskými přistěhovalci. Absolvoval univerzitu v texaském Austinu, za druhé světové války sloužil jako zdravotník na Havaji a v Itálii a už v roce 1945 se ale poprvé objevil na Broadwayi. Stal se uznávaným charakterním hercem a v roce 1951 dokonce získal cenu Tony (divadelní obdoba známějších Oscarů). Před filmovou kamerou se poprvé objevil v roce 1956 ve filmu Baby Doll, který natočil Elia Kazan, slavným se ale stal až poté, co ho v roce 1960 režisér John Sturges obsadil jako vůdce mexických banditů Calveru do westernu Sedm statečných. Další hlavní roli ztvárnil ve spaghetti westernu Hodný, zlý a ošklivý od mistra tohoto žánru Sergia Leoneho. Připadla na něj role „ošklivého“, tedy mexického bandity Tuca, který se snaží dostat k zakopanému zlatu a přitom podrazit svého povedeného parťáka Blonďáka, kterého hrál Clint Eastwood. S ním jako režisérem se Wallach potkal v roce 2003, kdy dostal roličku v Eastwoodově filmu Tajemná řeka.
Kromě westernů se Wallach objevil s Audrey Hepburnovou a Peterem O´Toolem ve svižné komedii Jak ukrást Venuši nebo ve Velkém šéfovi s Jeanem-Paulem Belmondem, ale úspěch, kterého dosáhl díky Calverovi a westernům ze 60. let, už nezopakoval. Objevil se sice ve třetím dílu Kmotra (1990), většinou ale hrál v televizních filmech a vrátil se i k divadlu, kde po válce začínal. 

Žádné komentáře:

Okomentovat