úterý 13. ledna 2015

Dr. No – stará bondovka

Nejsem kdovíjakým ctitelem Jamese Bonda, ale když včera uvedla ČT 2 starý britský film Dr. No, neodolal jsem. Jednak je to klasika v kategorii akčních filmů, jednak se mi vybavila vzpomínka na studentská léta (že by neklamná známka stárnutí?). 

Tehdy spolužák Mirek přinesl Flemingův román Dr. No vystříhaný jako četbu na pokračování z novin, snad Svobodného slova či Lidové demokracie. Byli jsme z něj úplně na větvi (tedy z románu, nikoli z Mirka), neboť do té doby nesměl neohrožený agent 007 ze Západu do socialistického Československa páchnout ani ve filmové ani knižní podobě. Tedy až na citelně zkrácený překlad Goldfingera, který pod názvem Zlatý fantóm vyšel roku 1970 ve vydavatelství Magnet (později přejmenovaném na Naše vojsko) a v němž z ideologických důvodů chyběly věty, odstavce, ba i celé kapitoly...
Dr. No je vůbec první filmová „bondovka“. Byla natočena v roce 1962 a je vcelku věrnou adaptací stejnojmenného, v pořadí šestého románu Iana Fleminga. Agent britské tajné služby MI5 z rezidentury na Jamajce se nečekaně odmlčí, vyšetřováním jeho zmizení je pověřen agent 007 James Bond. Nejdříve ovšem musí uniknout vrahům, kteří mu nejrůznějším způsobem usilují o život, a teprve potom začne za pomoci agenta CIA Felixe Leitera pátrat. To, co vypadalo jako rurinní záležitost, se mění na velmi nebezpečnou akci. Stopy vedou k záhadnému čínskému vědci Dr. No, který má na malém ostrůvku Crab Key přísně střeženou laboratoř, kde spřádá plány na ovládnutí celého světa. Bond spolu s krásnou lovkyní mušlí Honey Rider padnou na ostrůvku do zajetí, ale Bondovi se podaří osvobodit a... k happy endu už není daleko.
Agenta 007 si zahrál charismatický skotský herec Sean Connery (*1930), „Bond girl“ švýcarská herečka Ursula Andress (*1936), sexsymbol 60. let 20. století. Snad bych měl ještě dodat, že role agenta 007 Conneryho proslavila, ztvárnil jej ještě v dalších čtyřech filmech: Thunderball (1965), Žiješ jen dvakrát (1967), Diamanty jsou věčné (1971) a Nikdy neříkej nikdy (1983).
*  *  *
Ian Lancaster Fleming (1908–1964) se narodil do bohaté a vážené rodiny jako druhý ze čtyř chlapců. Když jeho otec v roce 1917 padl v první světové válce, nekrolog do Timesů napsal jeho přítel Winston Churchill. Ian měl od mládí pověst sukničkáře a kvůli románkům s děvčaty byl vyloučen, nejprve z Etonu a později z vojenské akademie v Sandhurstu. Stal se dopisovatelem Timesů a korespondentem agentury Reuters v Moskvě. Po žurnalistické kariéře následovala práce v bankovním sektoru a od roku 1939 služba u kontradmirála Johna Godfreye, ředitele zpravodajské služby britského námořnictva a předobrazu Bondova šéfa M. Z tohoto postu poznal fungování britských tajných služeb, laboratoře americké FBI i špionážní výcvik, podílel se na válečných strategiích a operacích (včetně Goldeneye na obranu Gibraltaru) a nakonec velel speciálnímu oddílu (30 Assault Unit), jemuž přezdíval Rudí indiáni.
Po válce si postavil dům na Jamajce, který pojmenoval Goldeneye (Zlaté oko), a našel si práci jako zahraniční manažer Sunday Times. Na jaře 1952 začal psát Casino Royale, první román s Jamesem Bondem. S železnou pravidelností pak každý rok vydával nový román: Žít a nechat zemřít (1954), Moonraker (1955), Diamanty jsou věčné (1956), Srdečné pozdravy z Ruska (1957), Dr. No (1958), Goldfinger (1959), atd. Poslední vyšel dva roky po jeho smrti. Kult agenta 007 zasáhl celý svět, do autorovy smrti se prodalo více než 40 milionů výtisků!
V roce 1962 měl premiéru film Dr. No, který se natáčel kousek od Flemingova domu a okamžitě se stal hitem. Ian Fleming zemřel na infarkt 12. srpna 1964. 17. září se uskutečnila premiéra filmu Goldfinger, který lámal kasovní rekordy, a nastartoval doslova „bondománii“. 

Žádné komentáře:

Okomentovat