středa 7. ledna 2015

Novinářská soutěž Péče o naše památky 2014

edáním ocenění vyvrcholil šestý ročník novinářské soutěže, jejímiž vyhlašovateli jsou Územní sdružení Syndikátu novinářů Vysočina spolu s Krajem Vysočina a Národním památkovým ústavem Telč. 

Vysočina je bohatá na odkazy hmotné kultury a média mají možnost oslovováním svých čtenářů, diváků nebo posluchačů pomáhat tomu, aby historické, kulturní i technické památky nepodléhaly zapomnění či v horších případech zkáze.
Dlouhodobým – a prvořadým – cílem výše jmenované soutěže je mediální zviditelňování péče o historické dědictví Kraje Vysočina a ocenění těch, kteří o příkladném vztahu jednotlivců, občanských iniciativ nebo různých subjektů k památkám v regionu informovali.
Do soutěže mohl každý autor přihlásit maximálně tři tištěné, ale i elektronické materiály, nebo maximálně pětidílné seriály či fotoreportáže prokazatelně publikované v roce 2014. Účastnit se mohli i tvůrci z periodik mimo Kraj Vysočina, pokud se památkám z regionu věnovali. Těsně před uzávěrkou, která byla 24. listopadu, jsem se osmělil, zaslal do soutěže články a fotky z časopisu Turista č. 8-9/2014 a ze Světelského zpravodaje červenec-srpen 2014 a čekal, co bude.
A přišla pozvánka na setkání a vyhodnocení!
Vyhodnocení Novinářské soutěže Vysočiny – Péče o naše památky a předání ocenění se konalo v salonku Pivovarské restaurace v Jihlavě v rámci novoročního setkání novinářů s MUDr. Jiřím Běhounkem, hejtmanem Kraje Vysočina. Sešlo se na dvacet novinářů a redaktorů včetně například Radovana Daňka z České televize a Milana Kopeckého z Českého rozhlasu Region.
Šest žurnalistů, kteří převzali ocenění z rukou hejtmana Jiřího Běhounka (vlevo)
Po převzetí ocenění odjíždím spolu s Jendou a Bohunou do sídla Krajského úřadu Kraje Vysočina, v jehož vestibulu probíhá výstava Region Press Foto, kterou pořádá Územní sdružení Syndikátu novinářů Vysočina již druhým rokem.
Fotografie spoluvytvářejí stránky novin, píše se na poutači k výstavě, a často jsou to přímo ony, které zaujmou čtenáře přečíst si obsah článku. Snímky mají nejen estetickou, ale i vypovídací hodnotu. Jsou krásné, ošklivé, dokumentární, dobové..., zachycují okamžik, který zachovají navždy. Tato výstava vám předkládá některé z nich. Fotograficky dokonalé profesionálů, pro které je hledání nejlepších záběrů, nejlepšího světla, nejlepšího tématu a toho nejlepšího okamžiku dennodenním chlebem. Precizní snímky vytvořené díky využití nejlepší techniky, znalostí a zkušeností. Vedle nich jsou záběry dokumentující každodenní život ve společnosti, krajinu, obec. Možná bychom v nich našli fotografické chyby, to ale není účelem. Byly pořízeny s láskou, s vědomím, že jsou zachycením doby, která je vždy jedinečná. Nemusejí aspirovat na stupně vítězů fotografických soutěží, stačí, že dokumentují dění ve všech místech a koutech naší Vysočiny. Jejich význam je nejen pro své množství nezastupitelný. Noviny, ať už denní, týdeníky nebo měsíčníky informují čtenáře. Čím větší pestrost zpráv a pohledů a názorů na ně, tím lépe pro celou společnost. Vysočinský Syndikát novinářů proto připravil tuto výstavu. Prostřednictvím fotografií chce představit množství tiskovin, které v kraji vycházejí.
Jan Kliment, předseda Územního sdružení Syndikátu novinářů Vysočina, a novinářka Bohumila Krčová
před mými fotografiemi ze Světelského zpravodaje

4 komentáře:

  1. Pozdě, ale o to srdečněji gratuluji!! Dozvěděla jsem se tu hezkou zprávu z novin, chtěla Ti hned zavolat, ale... Skončilo to u toho, že jsme si s Mirkem popovídali, jak jsi šikovný :-)
    Takže: jen tak dál! Ať se daří! Pořád, a všechno...

    OdpovědětVymazat