sobota 18. března 2017

Co nového ve Světlé? (VI)

Zámek a jeho nejbližší okolí čekají další změny. Majitelé plánují opravit fasádu východního barokního křídla, a to z obou stran a výraznou proměnou projde také prostranství před západním průčelím.

Úpravy začaly kácením tújí a náletových křovin, odstraněna byla také severoamerická borovice těžká (Pinus ponderosa) a smrk pichlavý (Picea pugens) stojící vpravo od vstupní brány. 
V brzké době dojde i na druhý smrk, takže na svém místě zůstane jen cypřišek hrachonosný (Chamaecyparis pisifera) a samozřejmě rododendrony. Ke kácení stromů se kladně vyjádřilo pracoviště Národního památkového ústavu v Telči a bylo schváleno odborem životního prostředí Městského úřadu ve Světlé nad Sázavou.
Na podzim začneme prostranství před zámkem kultivovat, řekla Helena Degerme. Jeho současná podoba je nejen neuspořádaná, ale je náhodná a nová úprava se bude blížit jejímu původnímu vzhledu za dob Salm-Reifferscheidtů.
*  *  *
V rámci akce Mikulášské odpoledne byla loni 5. prosince u Čertova mostu v zámeckém parku odhalena bysta čerta, kterou vytvořil absolvent světelské Uměleckoprůmyslové akademie Nicolas Vrána (o akci jsem na tomto blogu psal zde). Několik lidí, s kterými jsem tehdy mluvil, vyslovilo obavu, aby jej nějaký sprejer nebo vandal neponičil. No, trvalo to jen o pár dní déle než tři měsíce a čert o svůj ukazováček přišel! Ještě v pondělí 13. března jsem jej fotografoval krásně nasvíceného odpoledním sluníčkem... 
... a o tři dny později už se jeho ukazováček válel ve spadaném listí…
Na místě činu jsem byl s místostarostou Josefem Hnikem:
Nabízí se otázka, co to asi bylo za člověka, kterému čert vadil? Že by na sebe vztáhl gesto, kterým čert s potutelným úsměvem na tváři jako by říkal: Peklo chce tebe!? Nebo si někdo chtěl v opilecké pýše dokázat jaký je silák? 
Spíše však slaboch, neboť hořický pískovec není žula…
*  *  *
Přišlo jaro a počasí dovolilo, aby se pracovníci TBS Světlá nad Sázavou, p. o., dali do rekonstrukce komunikace souběžné ze Sázavskou ulicí. 
Vede podél panelového domu čp. 921–928 a její součástí jsou i malá parkoviště pro několik vozů. Na poškozený betonový povrch komunikace bude nanesen nový, pět centimetrů vysoký asfaltový „koberec“ a parkoviště se dočkají trvanlivější a esteticky mnohem vhodnější zámkové dlažby. 
Poté bude následovat nové vydláždění chodníku, který se táhne podél uvedené „bytovky“ z opačné strany. 
Stávající čtvercové betonové dlaždice budou vytrhány, popraskané a rozbité budou rozdrceny, zachované bude možno v areálu TBS na Rozkoši odkoupit za cenu 5 Kč/ks.
V Čapkově ulici uzavřela Jana Vlková svoji prodejnu potravin. Už dříve říkala, že se těší do důchodu, ale zdá se, že jednou z příčin byla nutnost zavedení elektronické evidence tržeb (EET).
Jednoduchý, podomácku udělaný leták oznamující otevření prodejny je takřka na den přesně starý pětadvacet let:


Žádné komentáře:

Okomentovat