čtvrtek 30. března 2017

Historie dálkového pochodu__________ _______________ Světelské kilometry

Když jsem listoval publikací vydanou k 50. výročí Uměleckoprůmyslové akademie ve Světlé nad Sázavou a narazil v ní na příspěvek Vaška Bareše, nedalo mi to, abych se nepustil do stručné historie dálkového pochodu Světelské kilometry.

První ročník se konal 8. května 1971 a šlo o vůbec první pochod na havlíčkobrodském okrese, neboť první ročník „Havlíčkobrodské 50“ se konal až o rok později. Pořadatelem akce bylo Odborné učiliště skláren Bohemia ve Světlé nad Sázavou spolu se ZO SSM OU, hlavními organizátory byli učitelé Stanislav Malínský, Antonín Babický. 
Start byl ve Světlé nad Sázavou z náměstí, tehdy se jmenovalo Gottwaldovo. Mezi lípami u kašny visely transparenty s nápisy 50 světelských kilometrů, Start a Cíl. Limit na zdolání padesátikilometrové trasy byl 12 hodin a na 25 km šest hodin, přesto někteří trasu běželi, protože nečinili rozdílu mezi pochodem a závodem. První v cíli obdržel křišťálovou botu, každý účastník pak dostal pamětní plaketu, na které byly vyraženy dvě padesátky – jedna se vázala k počtu absolvovaných kilometrů, druhá k 50. výročí založení KSČ(!).
Jednotlivé ročníky byly označovány římskými číslicemi. V propozicích II. ročníku se uvádí, že „...jako upomínku na start obdrží každý za projití trasy ve stanoveném limitu pamětní medaili“
III. ročník se konal 12. května 1973. V roce 1974 vyšla v okresních novinách Cesta Vysočiny zpráva: „Již IV. ročníku dálkového pochodu „Světelská padesátka“ se zúčastnilo 119 startujících, na „pětadvacítce“ pochodovalo 124 účastníků. Přijeli nadšenci až z Pardubic, Chrudimi, Poděbrad, Hlinska, Jihlavy atd. Vzorná byla propagace i připravenost závodu, proto tak velká účast. Přestože obě letošní tratě, zvláště na 50 kilometrů, byly náročné, nedošlo pouze 5 startujících. Každý v cíli dostal malou upomínku od svazáků ze světelských skláren.“
V. ročník se konal 17. května 1975, VI. ročník 15. května 1976, účastníci dostávali v cíli pamětní medaile. 
Postupem času docházelo k různým proměnám: start se přesunul z náměstí do prvního internátu areálu učiliště v Sázavské ulici, kde byl případným zájemcům také zajištěn zdarma (!) nocleh. Odměnou za absolvování pochodu byla vedle diplomu ještě barevná stužka se zlatým nápisem oznamujícím pořadatele (OU – později SOU – Bohemia Světlá), ročník a datum. Například v roce 1978 to byla stuha růžová, 1979 zelená, 1980 světle modrá, 1981 fialová. Propozice byly rozmnožovány na cyklostylu a kromě textu obsahovaly ručně kreslenou mapu, na níž byly barevnými fixy zvýrazněny trasy vedoucí po turistických značkách. Zvláštností byla v propozicích avizovaná služba, která snad neměla nikde jinde obdoby: Pro „padlé“ budou po trati připraveny motospojky, které je odvezou do místa startu. 
Později se hlavním pořadatelem stal vychovatel Václav Bareš. Pochodům dával podtituly, např. v roce 1983 „Přes jeden vrch a proti proudu řeky Sázavy aneb Za dobrým člověkem Jaroslavem Haškem“
Pomoc nabízenou ze strany našeho odboru turistiky TJ Sklo Bohemia, založeného v roce 1981, Václav Bareš odmítal, úroveň pochodu se postupně zhoršovala, chyběla propagace a účast zákonitě klesala. V roce 1991 se konal poslední ročník.

Žádné komentáře:

Okomentovat