sobota 25. března 2017

DP Jarní Vysočinou

Poslední březnový víkend patří tradičně havlíčkobrodskému pochodu Jarní Vysočinou. Letos netradiční byl jeho pořadatel. Záměrně používám jednotné číslo, neboť nemám na mysli osoby, ale organizaci. Tou byl nový odbor KČT nesoucí název Havlíček. 

Jarní Vysočinou je akce, jejíž název koresponduje s ročním obdobím a často i počasím. To pořadatelům letos skutečně přálo, po nevlídném týdnu se sobotní obloha zbarvila blankytnou modří a sluníčko ukázalo svou sílu. Pro pořádání turistické akce je počasí samozřejmě důležité, ale účast ovlivňují i jiné faktory, jako počet a místo konání dalších dálkových pochodů. A v tomto termínu je republikový kalendář opravdu nabitý. V Praze turisté zahajovali sezónu Putováním za sluníčkem, které současně odstartovalo novou celoroční akci na počest 130 let KČT a 100 let republiky, v Jičíně se konalo vyhlášené Putování za Rumcajsem, které každoročně přiláká několik tisíc účastníků, olomoucký KČT, odbor Klub Dobrý hospodář pořádal oblíbený pochod Setkání s pivem, další akce pořádali pardubičtí, plzenští, říčanští a jiní turisté – zájemce o pochod aby se rozpůlil či spíše rozčtvrtil! A v této konkurenci se v Havlíčkově Brodě sešlo na startu úctyhodných 290 účastníků v sobotu a 76 v neděli. A byli to turisté nejen místní a z blízkého okolí, ale z různých koutů Čech a Moravy. A nejen to, přijelo osm turistů německých, čtyři polští a jeden slovenský! 
Sobotní trasy vedly na západ a severozápad od Havlíčkova Brodu. Nejkratší jedenáctikilometrová provedla účastníky pelestrovskými lesy a patnáctikilometrová je zavedla do Chlístova na kontrolu v medovém domku. Ostatní trasy vedly přes Veselici s první živou kontrolou do Okrouhlice, odkud trasa 25 km odbočovala na Veselý Žďár, trasa 35 km na Pohleď a padesátka přes Krásnou Horu, Lipnici a Světlou nad Sázavou zpátky do Havlíčkova Brodu. Nejkratší trasu absolvovalo 110 turistů, na nejdelší padesátikilometrovou se vydalo 27 dálkoplazů. A jak zní jejich pozdrav – všichni zdrávi došli. 
V neděli vedly trasy 10 a 15 km kolem Žabince a pětadvacítka po červené přes Pohled a Vysokou. Všechny tři trasy se proťaly na kontrole v bistru Selská na místě kdysi proslulé Selské jizby.
Pořadatelé na pochodu prezentovali nový tematický turistický odznak Havlíček a pro podporu rodinné turistiky a turistiky s geocachingem instalovali na sobotní trase pochodovou kešku, logicky pojmenovanou Jarní Vysočinou 2017. Celkem se na zajištění hladkého průběhu pochodu podílelo deset členů odboru.

Nový tematický turistický odznak Havlíček
Jak je patrno, jeho členové nového havlíčkobrodského odboru se hrdě hlásí k odkazu novináře, spisovatele, satirika a politika Karla Havlíčka Borovského a prostřednictvím záznamníku tohoto odznaku chtějí zájemcům ukázat místa, která jsou se jménem Karla Havlíčka spjatá a která jsou připomínkou nám i budoucím generacím.
Pro splnění podmínek odznaku je třeba navštívit pět povinných míst a alespoň osm míst volitelných, což mimo jiné byla podmínka pro zařazení odznaku do Českomoravského turisty. Tři povinná místa se nacházejí na Vysočině, což jistě nikoho nepřekvapí, za dalšími je třeba se vydat do Prahy a Kutné Hory. Obě města jsou turisticky atraktivní a kromě toho se v nich koná řada turistických pochodů a akcí, takže jejich návštěva nepředstavuje žádný problém.
Pro plnění volitelných míst existuje nabídka dvou desítek lokalit, z nichž si každý jistě vybere. Část z nich lze splnit účastí na pochodech, které pořádá právě odbor KČT Havlíček a které jsou zařazeny do celostátního kalendáře akcí KČT – Jarní Vysočinou (březen), Chotěbořské putování (duben) a Po stopách pátera Josefa Toufara do středu ČR (květen). 
Žolíkem je pak návštěva jakéhokoliv místa v zahraničí, spojeného se životem a dílem Karla Havlíčka.
Jako potvrzení návštěvy poslouží razítko z místa, vstupenka, jízdenka, opis turistického rozcestníku, nebo jakýkoliv jiný věrohodný doklad. Pořadatelé nemají důvod turistům nedůvěřovat a kontrolovat je. Plnění podmínek k získání turistického odznaku je především radost, ostatně – kdo by podváděl, podváděl by především sebe! Po splnění podmínek obdrží turista vkusný odznak, který je připraven v pěti barevných mutacích. Barvu si může vybrat, nebo si na památku koupit celou sérii.

Žádné komentáře:

Okomentovat