sobota 7. října 2017

Obrazy Ivany Měkotové v Kavárně 104

V rámci akce Dny otevřených ateliérů se v Kavárně 104 na Malé Straně ve Světlé nad Sázavou koná výstava, kterou její autorka vtipně nazvala „vzáJEMNĚ ivaNA MĚKOtová“.

Ivana, moje spolužačka ze ZDŠ, absolvovala katedru loutkového divadla DAMU a je učitelkou Základní umělecké školy ve Světlé nad Sázavou. Je autorkou knížek Babička Pepička (2012) a Ať se ti líbí na světě (2014). 
Světelákům je známá stejně dobře jako její již zesnulá matka, amatérská malířka Eva Kamešová a její strýc, výtvarník Jiří Jun žijící v Chodově u Karlových Varů. Právě díky nim se od mládí seznamovala s malbou, kresbou, grafikou a dalšími výtvarnými technikami a postupy. 
Jak je vidět, její nejoblíbenější technikou se stal suchý pastel. Inspirací jsou jí běžné životní situace, mezilidské vztahy či silné emotivní zážitky. Její obrazy připomínají puzzle se zvětšeným ústředním motivem obklopeným dalšími střípky daného příběhu. Navíc používané barvy a stínování způsobují plastický dojem, takže se zdá, že některé části obrazu vystupují a jiné naopak ustupují do pozadí. 
Část vystavovaných obrazů je snadno čitelná hned na první pohled, jiné však lze rozluštit až po přečtení názvu. Tedy – taková je alespoň moje zkušenost.
Výstava byla zahájena v sobotu ve 14 hodin a o tři hodiny později se v prostorách kavárny konal hudebně poetický podvečer s názvem Tak si tak jsem. Texty dvanácti písní v podání kytaristy a zpěváka Jiřího Vencovského napsala – jak jinak? – sama výtvarnice Ivana Měkotová. Každé písni se  od posluchačů právem dostalo potlesku.
Na závěr dodávám, že akce Dny otevřených ateliérů sice v neděli skončila, ale obrazy budou v kavárně k vidění až téměř do samého konce roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat