čtvrtek 16. listopadu 2017

Zemřel Wabi Daněk

Zlínský rodák Wabi Daněk, který je pro mnohé ikonou českého trampského hnutí a letos 30. ledna oslavil sedmdesátiny, po dlouhé nemoci zemřel. Ve Světlé nad Sázavou vystupoval dvakrát, naposledy 14. června 2005 s pořadem 35 let – Na cestě – On the road.

Narodil se jako Stanislav Daněk (*1947) ve Zlíně a všeobecně známou přezdívku Wabi získal podle legendárního, o dvanáct let staršího trampského písničkáře Wabiho Ryvoly, jehož skladby rád přehrával kamarádům. Dětství prožil obklopen skautskými a trampskými písněmi rodičů a jejich skautských přátel. Vyučil se zámečníkem a po vojně se kvůli bytu přestěhoval do Chodova u Karlových Varů, kde se potkal s kapelou Plížáci. S ní se dostal i na Portu, ve své době populární soutěž trampské a folkové písně. Po návratu zpět do Zlína, který se samozřejmě v té době jmenoval Gottwaldov, se stal členem skupiny Rosa, pro kterou napsal svou asi nejslavnější píseň Rosa na kolejích.
S oběma skupinami Daněk získal v letech 1971 a 1974 Interpretační portu, tedy cenu za nejlepší hudební výkon. Tři autorské porty dostal v letech 1981 až 1983 za písně Ročník 47, Fotky a Nevadí. Za zásluhy o rozvoj žánru získal v roce 1979 Zlatou Portu. Až do roku 1983, kdy odešel „na volnou nohu“, pracoval jako řidič sanitky.
Alba Rosa na kolejích, které vyšlo v roce 1984, se v polovině 80. let prodalo na čtvrt milionu kusů. Přesto vzbudilo u ortodoxních fanoušků trampské muziky vášně, neboť se na něm Wabi obklopil pro český folk tehdy „zapovězenými“ nástroji, jako jsou bicí či elektrická kytara. O dva roky později mu vyšla druhá deska nazvaná Vítr a po desetileté odmlce třetí s názvem Pískoviště. I když už prý nebyl Valach, ale „pražská náplava“ (v Praze se usadil v roce 1985), pojmenoval své další album z roku 1999 Valašský drtivý styl. V roce 2002 vyšlo album pod názvem Nech svět, ať se točí dál a v roce 2009 deska A život běží dál. Posledními Wabiho počiny byly desky Wabi a Ďáblovo stádo z roku 2012 a Wabi a Ďáblovo stádo – Příběhy písní z roku 2014, na které spolu s kapelou Ďáblovo stádo s hostujícími Jarkem Nohavicou a Radůzou oživili staré tradicionály.
Během své kariéry Wabi Daněk spolupracoval s legendami, jako jsou Kapitán Kid, skupina Pacifik, Vojta Kiďák Tomáško či Miki Ryvola, bratr písničkáře Wabiho Ryvoly. Na kontě má více než 150 písní, mezi ty nejslavnější patří – vedle již zmíněné „Rosy“ – Na cestě, Píseň, co mně učil listopad, Nevadí, Mávej, Fram či Hudsonské šífy. Hrál mimo jiné i pro krajany v USA,  Kanadě a v Austrálii, v roce 2012 hostoval na pražském koncertě americké legendy country hudby Krise Kristoffersona, ke kterému ho mnozí příznivci přirovnávají.

Žádné komentáře:

Okomentovat