úterý 6. července 2021

Toulky po horách 2021 (IV)

Předchozí článek Toulky po horách 2021 (III)
Přes Velký Lopeník do Květné

Tentokrát začínáme časně, odjíždíme autobusem v 6.27 hod. Vystupujeme v obci Lopeník a po žluté turistické značce stoupáme do Lopenického sedla (690 m), kde stojí křížek a rozcestník oznamující, že k rozhledně na Velkém Lopeníku to máme 3,5 km a k autobusu do Květné 10,5 km.
Zpočátku poměrně prudké stoupání vede až na návrší Kobylec (845 m), dál už je jen mírné – rozcestník pod Malým Lopeníkem uvádí 865 m a na Velkém Lopeníku
třetí nejvyšší hoře Bílých Karpat, jsme ve výšce 911 m. První rozhledna zde byla postavena před druhou světovou válkou. Dnes na místě stojí nová 22 metrů vysoká dřevěná věž, symbolizující přátelství Čechů a Slováků.
Rozhledna navázala na tradici dřevěných rozhleden, které na Velkém Lopeníku stály v minulosti. Má betonovo-kamennou základnu obdélníkového půdorysu, na níž je posazena dřevěná příhradová konstrukce z dubových trámů, která se směrem k vrcholu ve dvou směrech zužuje. K vyhlídkové plošině je třeba vystoupat po schodišti o 101 schodech.
Vyhlídková plošina rozhledny nabízí z výšky 19 m kruhový výhled na Bílé Karpaty a jejich okolí, za dobrého počasí i daleké výhledy na Malou Fatru, Strážovské vrchy, Považský Inovec, Malé Karpaty, Pálavu, Chřiby, Hostýnské a Vizovické vrchy, Beskydy a za výjimečné dohlednosti i Jeseníky.
Cesta dolů po zeleně značené trase je šílený padák, však je to z 911 na 400 metrů... Rozcestník Staré díly nás informuje, že jsme z Velkého Lopeníku ušli tři kilometry a do Květné nám zbývá 3,5 km. Kousek cesty vede téměř po rovině, ale dlouho to trvat nebude...
Cestou do kopce ochutnáváme Březovskou kyselku z Dolního pramene, který byl původně v dřevěném soudku, ale po rekonstrukci je nepříliš esteticky vyveden z betonové jímky plastovou trubkou, a o chvíli později i poněkud „ostřejší“ Janáčkovu kyselku z druhého pramene. Obě jsou dobré, ale těšíme se do Květné na pivo...
Ale to si musíme ještě vyšlápnout na Novou horu (552 m). Naštěstí je to lesem, takže až u rozcestníku a opodál stojící vrcholové tyče nás čeká „úpek“, jak říkají Slováci.
Výhled na Velkou Javořinu, kam se vypravíme zítra
Obce Květná a Strání spolu splývají
Teď už nás čeká jen cesta dolů. Louku střídá lesík a z další louky už vidíme Květnou, respektive sklárny, jedny z nejdéle fungujících na našem území. 
V roce 1794 je založil kníže Alois I. z Lichtenštejna. Lokalita disponující bukovými lesy a nalezišti kvalitního sklářského písku měla huť vybavenou dvěma tavícími pecemi, která nabídla práci lidem z blízkého okolí i z ostatních lokalit lichtenštejnských panství – např. ze Slovenska či Rakouska.
Sklárna se nejprve soustředila na výrobu tabulového a nejrůznějšího užitkového stolního skla. Kvalitnější a exkluzivnější druhy skla začala vyrábět až od poloviny 19. století, kdy ji koupil rakouský podnikatel Josef Zahn. Jeho syn Emanuel postavil další sklářskou pec a zavedl výrobu jemného křišťálového skla zdobeného broušením a rytím. V roce 1894 se změnil název sklárny, kdy se začal užívat místní název Květná (Blumenbach). Firma Zahn & Göpfert zvedla jako druhá sklárna v Evropě dekoraci leptáním již v roce 1897. Různě dekorované stolní sklo se v té době vyváželo do USA, Afriky, Austrálie, Egypta Skandinávie, Rakouska, Německa a Švýcarska. Mezi lety 1961 až 1990 byla Květná jedním ze závodů národního podniku Moravské sklárny a po roce 1989 došlo k několika majetkovým a vlastnickým změnám. Mezi lety 2011–2018 patřila sklárna Květná do společnosti Crystalite Bohemia, kterou v roce 2009 založil podnikatel Lubor Červa, aby koupil a znovu uvedl do provozu sklárnu s automatickou výrobou skla ve Světlé nad Sázavou. V roce 2011 koupil i sklárnu ve Květné, která po několik let synergicky doplňovala automatickou výrobu ve světelském závodě. Květná se nadále věnovala nejen vlastní ruční výrobě, ale i dekoracím produktů z automatických linek. Po prodeji skláren ve Světlé nad Sázavou se Lubor Červa rozhodl spojit síly s podnikateli Ondřejem Jelínkem a Janem Tesařem s vizí věnovat se ruční výrobě českého křišťálu v nejvyšší možné kvalitě. V roce 2020 tak vznikla nová společnost Cerva Bohemia a následně Květná 1794, které jsou v současné době provozovatelem sklárny v Květné.
Následuje článek Toulky po horách 2021 (V)

Žádné komentáře:

Okomentovat