sobota 15. března 2014

Co jsem také přečetl ______________Jsme v češtině doma?


Také máte při psaní někdy pochybnosti o svých znalostech češtiny? Nemyslím zrovna shodu podmětu s přísudkem, ale třeba kde udělat v souvětí čárku, jak správně napsat doc. Dr. Ing. má-li dotyčný více titulů a podobné „špeky“.


Dříve bylo možné nechat si e-mailem bezplatně poradit z jazykové poradny Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky, ale v roce 2011 byla tato možnost z kapacitních důvodů zrušena.
Nedávno vyšla kniha Jsme v češtině doma? a její editorkou je Markéta Pravdová, zástupkyně ředitele Ústavu pro jazyk český AV ČR a vedoucí oddělení jazykové kultury. Ze 71 500 e-mailových dotazů, které jazyková poradna v letech 1998–2010 obdržela, vybrala 261 nejzajímavějších, nejčetnějších a nejdůvtipnějších a spolu s vyčerpávajícími, srozumitelnými a mnohdy zábavnými odpověďmi tak s kolektivem vytvořila publikaci, po níž sáhnou ti, kteří potřebují vyřešit nějaký problém s mateřským jazykem, ať již patří k široké veřejnosti, nebo jsou jeho profesionálními uživateli, jako například učitelé
Víte například, co je outěžek, co znamená mrcasit se a zevlovat, odkud se vzaly moldánky, jaký je původ rčení držet někomu palce, zda psát imbus nebo inbus?
Pak je to kniha pro vás. Vydalo ji nakladatelství Academia v edici Lingvistika, je brožovaná a má 200 stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat