pátek 21. března 2014

Koncert Spirituál kvintetu

Nejznámější česká folková skupina vystupuje již čtyřiapadesát let a těší se trvalému zájmu posluchačů, vzácné shodě publika i kritiky a vyprodaným sálům doma i v zahraničí. 

Odpoledne Spirituál kvintet zahrál a zazpíval bez nároku na honorář odsouzeným ženám ve Věznici Světlá nad Sázavou, večer se konal koncert v kinosále Společenského domu. Repertoár skupiny je nebývale široký – od moravských lidových písní, renesančních, pražských, irských a skotských balad až ke gospelům a spirituálům. Řada písní zlidověla, koncerty se často stávají společným muzicírováním Spirituál kvintetu a publika. Nejinak tomu bylo i ve Světlé, pokud ovšem nebyly na programu úplné novinky.
Spirituál kvintet byl založen v roce 1960 členy Vysokoškolského uměleckého souboru, původně jako mužské kvarteto Ivo Mach, Miroslav Keller, Miloslav Kastelovič a Jiří Tichota. Po kratší epizodě s Věrou Nerušilovou, která ovšem už zpívala v Incognito kvartetu, přišla Růžena Helebrantová. U kvintetu ve jménu potom zůstali i v časech, kdy jich na pódiu stálo devět. V roce 1967 odešli Mach a Keller, v srpnu 1968 emigrovala do Švýcarska Helebrantová. Po několika experimentech s náhradníky začala nová kapitola na podzim roku 1969 příchodem Karla Zicha a Jarky Hadrabové, kdy vedle této dvojice stáli Jiří Tichota, Oldřich Ortinský a Dušan Vančura. Další zásadní přestavbu způsobil odchod Karla Zicha v sezoně 1973/1974. Přišli bratři Nedvědové se Zdenkou Toskovou a devítičlenná formace se postupně zredukovala na kvintet sedmičlenný. Z něj asi po roce odešla Jarka Hadrabová a byla nahrazena Evou Lifkovou, než se v roce 1980 provdala do Francie. Přišla za ni Irena Budweiserová, v roce 1987 odešel Honza Nedvěd a v roce 1992 i jeho bratr František. 
V roce 2000 nahradil Oldřicha Ortinského Jiří Cerha, zakladatel a kapelník legendárního C&K Vocalu. A konečně s příchodem Jiřího Holoubka vznikla sestava, která hraje dodneška:
Jiří Tichota (*1937) – kytara, loutna, aranžování, texty, Dušan Vančura (*1937) – zpěv, kontrabas, aranžování a texty, Jiří Holoubek (1975) – kytara, flétna, moderování, zpěv, Veronika Součková (*1971) – zpěv, Zdenka Tichotová (*1954) – zpěv, Pavel Peroutka (*1977) – kontrabas, Jiří Cerha (*1943) – zpěv, perkuse, skladatel a aranžér.

Žádné komentáře:

Okomentovat