pátek 9. května 2014

Po stopách pátera Josefa Toufara

Čtvrtý ročník pochodu pořádaného havlíčkobrodskými turisty k uctění památky číhošťského faráře P. Josefa Toufara nařčeného v 50. letech minulého století z inscenování tzv. číhošťského zázraku a následně umučeného při krutých výsleších StB.

Stejně jako loni odjíždíme vlakem do Leštiny u Světlé a šlapeme přes Dobrnice a Kynice do Číhošti, kde se krátce zastavujeme u geografického středu České republiky.
Druhá zastávka následuje krátce poté. Je v místní hospůdce, kde máme nejen možnost občerstvení, ale také kontrolu a výdej diplomů. Pochod je totiž hvězdicový, s libovolným místem startu a cíle, pouze je třeba se dostavit mezi 12. a 15. hodinou.
Jdeme se podívat i do zdejšího kostela Nanebevzetí Panny Marie, který je momentálně vystěhovaný. Bylo provedeno odvodnění základů, nyní probíhá výmalba interiéru a vše nasvědčuje tomu, že už zanedlouho bude celý kostel jako ze škatulky. Práce mohou probíhat díky nadačnímu fondu, který byl v roce 2012 založen právě za účelem shromáždit finanční prostředky a pomoci obnovit tuto významnou kulturní památku.
Pokračujeme po modré turistické značce přes Prosíčka a okraj Nezdína k Nezdínské studánce.
Společnost Lesy ČR zde vybudovala pěkný altánek a u studánky přibyl velký dřevěný kříž.
Nějakou dobu se ještě držíme modré značky, ale potom odbočujeme doleva a lesní cestou, která se záhy mění v polní, míříme do Vlkanova. Před námi je modré nebe s bílými mraky...
...za námi už to tak optimisticky nevypadá. Nicméně věříme, že nezmokneme.
Z Vlkanova šlapeme chvíli po silnici směrem na Opatovice, ale v pravotočivé zatáčce silnici opouštíme a polní cestou míříme k lesu. V něm překračujeme potok, který je jedním z přítoků vodní nádrže Kristiánka, a míjíme samotu Stupník. O její historii jsem zatím nic bližšího nevypátral, tak snad jen zmíním, že slovem stupník se označovala stavba vybavená mechanickým zařízením - stoupou - sloužící k rozmělňování nebo drcení zemědělských plodin, rostlin či nerostných surovin. K provozu postačovalo malé vodní kolo, často jen na spodní vodu.
Obloukem míjíme přehradní nádrž Kristiánka sloužící jako zdroj pitné vody pro Světlou a stoupáme podél lesa na cestu, která vede od Nového Dvora do lesa. Z něho se vynořujeme na okraji Dolních Bohušic, které jsou již dávno součástí Světlé nad Sázavou.

Žádné komentáře:

Okomentovat