sobota 31. května 2014

Zpřístupnění zámku ve Světlé nad Sázavou

O tom, že světelský zámek má nové majitele, jsem psal již v loňském článku. Stali se jimi manželé Helena a Viktor Degerme, kteří jej za 17,1 mil. Kč koupili od města a deklarovali zájem zrekonstruovat jej a interiéry částečně zpřístupnit dvěma prohlídkovými okruhy a částečně využívat jako hotel. Již nyní je otevřena kavárna a výhledově se prý počítá i s minipivovarem.

Po necelém roce musí i největší škarohlíd chtě nechtě uznat, že se jim podařila neuvěřitelná věc – kompletní rekonstrukce prvního patra východního křídla do podoby, jakou mělo v 18. století, a jeho proměna ve stálou Expozici historického evropského skla. Cenná kolekce, která čítá téměř 1 100 předmětů, pochází z depozitáře Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. To doposud tak rozsáhlou část sbírky skla mimo svoji hlavní budovu nevystavovalo. Nyní tak činí v souvislosti s generální rekonstrukcí historické budovy, která bude probíhat v letech 2014–2017, a s výstavbou nového centrálního depozitáře v Praze-Stodůlkách. Obří budovu o kruhovém půdorysu se zatravněnou střechou začala před měsícem stavět firma PSJ podle projektu pelhřimovské společnosti AS Projekt CZ.
Je zvláštní shodou okolností, že za vznikem expozice stojí tři Heleny – majitelka zámku Degerme, kurátorka sbírky historického skla Brožková a ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Koenigsmarková. 
Tři Heleny, zleva Brožková, Koenigsmarková a Degerme
Expozice skla začíná raným barokem na počátku 17. století a končí secesí v 19. století, kdy české sklo zažívalo období své největší slávy. 
„Sklo do expozice jsme vybíraly i s ohledem na jeho funkci. Jsou tu předměty, které se na výstavách málo objevují, a je tu i řada takových, které jsou na veřejnosti vystaveny úplně poprvé,“ řekla Koenigsmarková. Kromě českého skla jsou zde k vidění například i výrobky ze španělských skláren z raného baroka, kuriozity jako láhve pro kojence nebo skleněné mucholapky.
Z Prahy byly rovněž dovezeny originální vitríny, v nichž je sklo vystaveno. Byly zhotoveny kolem roku 1900 podle návrhu architekta Josefa Schulze, který je autorem budovy Uměleckoprůmyslového muzea i jeho vybavení. 
Slavnostní okamžik přestřižení pásky
Na můj dotaz, zda budou ve vitrinách popisky, Helena Degerme odpověděla, že nikoliv. Expozicí bude provádět vyškolená průvodkyně a v budoucnu se počítá s vydáním katalogu.
Expozice bude od 31. května přístupná denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Kromě ní budou v neděli 1. června slavnostně otevřeny další dvě expozice určené dětem. První bude stálá pohádková výstava, druhá je sezonní výpůjčka od sběratelek panenek ze zámku ve Zruči nad Sázavou.
V přízemí nadále zůstává městské Muzeum Světelska, které během několika let vybudovali členové Vlastivědného spolku Světelsko. Psal jsem o tom před časem zde.
S opravami zámku chtějí jeho majitelé pokračovat i v příštích letech. Předpokládají, že rekonstrukce poběží za stálého provozu a mají v plánu dokončit ji do roku 2020. Na další investice chtějí získat evropské dotace, celkové náklady odhadují na 100 milionů korun.

Žádné komentáře:

Okomentovat