pátek 6. července 2018

Toulky po horách 2018 (VII)

(předchozí článek Toulky po horách 2018 VI)
Hřebenem Stolických vrchů z Málince do Kokavy nad Rimavicou

Dnes odjíždíme výjimečně linkovým autobusem od nádraží pět minut před sedmou hodinou do Málince. Začíná zde červená značka, po které půjdeme celou trasu. 
V osadě Brložno po pár desítkách metrů zjišťujeme, že nám chybí značka, vracíme se a stoupáme k malému hřbitůvku s kaplí:
O mnoho kilometrů později opět ztrácíme značku a trochu bloudíme – i když s použitím GPSky a mapy v chytrém telefonu se tomu nedá říkat bloudění, ale spíše hledání další značky. Křižujeme rozlehlou pastvinu, vracíme se do lesa – a jsme na značce!
Pozvolným stoupáním přicházíme na Jaseninu (995 m), kde pod přístřeškem sedí Pepa, aby proštípnutím kartičky provedl kontrolu účasti. Máme za sebou 9,5 kilometru, stoupání 745 metrů a klesání 75 metrů. Vyhlídková věž z dubových nosných částí a se stříškou ze smrkového dřeva je vysoká 10 metrů, na třetí vyhlídkovou plošinu ve výšce osmi metrů vede dvaatřicet schodů po žebřících, Výhled je jen na jihovýchod až jihozápad, v jiných směrech výhledu brání mohutné stromy smíšeného lesa. Vidět je nejen krajina okolo Fiľakova, Poltáru a Lučence, ale i vrchy v Maďarsku.
Klesáme na okraj obce Ďubákovo a znovu mírně stoupáme na vrch Pálenica (938 m) a zase sestupujeme. V sedle je několik chalup, v dálce několikrát zahřmělo. 
Poslední stoupání je na vrch Diel (934 m), z něhož už jenom klesáme. Nejprve mírně na vrch Roveň (812 m) a pak prudčeji a dlouho do Kokavy nad Rimavicou (340 m).
Do Poltáru odjíždíme vlakem ve 14.22 hod. (někteří o dvě hodiny později). Výstavba této trati začala v září 1906 a trvala dva roky. Slavnostní zahájení provozu se konalo 26. listopadu 1908.




Následující článek Toulky po horách 2018 (VIII)

Žádné komentáře:

Okomentovat