pondělí 3. září 2018

Výstava Masarykův odkaz

Výstavu přispívající k oslavám 100. výročí založení Československé republiky pořádá v Galerii Na Půdě město Světlá nad Sázavou a její kulturní zařízení KyTICe

Vernisáž zahájila ředitelka KyTICe Jana Kupčíková a Václav Merunka, rodák z Dobronína, vystudovaný kněz a bývalý farář Církve československé husitské v jihlavském kostele Povýšení svatého Kříže. 
A poté k velkému a všeobecnému překvapení přišel i sám prezident Tomáš Garrigue Masaryk! Toho si totiž v přestrojení zahrál Emil Navrátil, herec nezávislého divadla eMILLIon z Ústí u Větrného Jeníkova. Přítomné pozdravil čtením částí slavného Masarykova projevu Obrana demokracie, předneseném v roce 1928 k 10. výročí vzniku republiky. 
Za to mu dva malí hudebníci zahráli a zazpívali jeho milovanou píseň Ach synku, synku. 
Výstava se skládá ze tří vzájemně propojených částí. První z nich zapůjčilo pražské Masarykovo demokratické hnutí a na jedenácti panelech si ve fotografiích, korespondenci a dalších archiváliích návštěvníci připomenou Masarykovo dětství, mládí, studium a nakonec i jeho činnost politickou a státotvornou.
Druhá část výstavy se nachází v sousední malé místnosti a je zaměřena na Alici Masarykovou (1879–1966), nejstarší prezidentovu dceru. Z lánského zámku je zapůjčený její stůl, brýle a klobouček, dále její soukromá korespondence a další předměty. Výstava připomíná také její důležitou roli jako zakladatelky a první předsedkyně Československého červeného kříže.
Nejvýznamnější je třetí část výstavy, která zahrnuje sbírkové předměty zapůjčené Václavem Merunkou Již padesát let sbírá předměty a umělecké artefakty spojené s TGM a Edvardem Benešem a řadu z nich na tuto výstavu zapůjčil. Mezi nejvýznamnější a umělecky nejcennější patří originál návrh tuší na známku Maxe Švabinského (dřevoryt z roku 1924), kopie Štursovy bronzové bysty, před kterou v pražském Rudolfinu Masaryk přednesl svůj prezidentský slib, či bronzová plaketa s portrétem TGM. Zajímavá je ovšem celá řada dalších exponátů, jako obrazy, linoryty, bysty, těžítka, poštovní razítka a pro fajnšmekry jídelní lístky z lánského zámku osobně signované prezidentem.

Žádné komentáře:

Okomentovat