pátek 22. února 2019

Co jsem také přečetl_______________ ______________knihy Jeffery Deavera

Další brilantní thrilery Jefferyho Deavera, které nepatří do sérií s Lincolnem Rhymem nebo Johnem Pellamem

Katedrála hrůzy, v originále Speaking in Tongues (2001). Tate Collier dříve patřil k nejrespektovanějším žalobcům ve státě. Nyní je z něj rozvedený gentleman, který obhospodařuje farmu na venkově a snaží se zapomenout na minulost. 
Aaron Mathews měl před sebou strmou kariéru klinického psychologa, ale rozhodl se napřít svůj talent k dosažení morbidnějších cílů než je léčba pacientů. Veškerá jeho snaha směřuje jediným směrem: krutě se pomstít Collierovi prostřednictvím jeho sedmnáctileté dcery.
Když Matthews splní první body svého ďábelského plánu a začne systematicky ničit všechny, kteří se mu v tom snaží zabránit, Tate pochopí, že jeho poklidný život končí. Spojí se se svou bývalou ženou Bett, protože jedině tak může zastavit psychopata, jehož přesvědčovací schopnosti jsou stejně nebezpečné jako nože, pistole či jiné smrtící zbraně...

Žhavé zprávy (Domino, 2005), v originále Hard news (2001). Začínající dokumentaristce Rune nadělil osud do vínku víc ctižádosti než pudu sebezáchovy. Pracuje v televizi jako pomocná kameramanka, ale umíněně míří za svým cílem – špičkovým zpravodajským pořadem Aktuality, který patří k nejsledovanějším v zemi. A ví, s čím do něj prorazit. Dostal se jí do rukou dojemný dopis Randyho Boggse, vězně odsouzeného za vraždu, kterou údajně nespáchal – a co víc, za vraždu Lance Hoppera, bývalého šéfa Runiny televizní stanice Network.
Rune zahájí křížovou výpravu za jeho osvobození. Aby uspěla, potřebuje dokázat Randyho nevinu, najít pravého vraha a odhalit ho před miliony diváků. Tohle nebude obyčejná reportáž o něčem, co se už stalo – tahle reportáž splní Randyho nespravedlivý úděl a zároveň odstartuje Runinu televizní kariéru. Jenže Rune netuší, jak silně se může o svoje žhavé téma spálit. Svým úsilím podepisuje Randymu i sama sobě rozsudek smrti. Jde jí po krku profesionální nájemný vrah, její práci se stavějí do cesty nejneuvěřitelnější potíže. Randyho život ve vězení visí na vlásku. Někdo se rozhodl sprovodit ze světa chystanou reportáž i všechny její aktéry. Pravý vrah je Rune mnohem blíž, než tuší...

Zahrada bestií (Domino, 2004), v originále Garden of Beasts (2004). V paranoidním prostředí předválečného Berlína střídá jedna akce druhou a četné dějové zvraty nedají čtenáři vydechnout. Zkrátka klasický Deaver... New York 1936. Američan německého původu Paul Schumann je mafiánským hrdlořezem, jenž proslul svou geniální taktikou a zásadou přijímat pouze „spravedlivé“ zakázky. Poté se mu však jedna nájemná vražda nezdaří.
Schumann je dopaden a postaven před nelítostnou volbu: buďto zabije Reinhardta Ernsta, nacistického pohlavára blízkého samotnému Hitlerovi, nebo jej americká spravedlnost pošle do Sing-Singu a odtud na elektrické křeslo.
Krátce po Paulově příjezdu do Berlína se strhává vražedná honička, při níž nebezpečí a zrada číhají na každém kroku. Během následujících osmačtyřiceti hodin Schumann vytrvale pronásleduje Ernsta, zatímco po něm zběsile pátrá bezpečnostní aparát Třetí říše v čele se zarputilým inspektorem kriminální policie Willi Kohlem a jeho pomocníkem Konradem Janssenem. V románu figuruje plejáda dokonale vykreslených postav, zčásti skutečných a zčásti smyšlených.

Příští oběti, v originále Bodies Left Behind (2010) Noční telefonát na tísňovou linku byl náhle přerušen. Šlo o omyl? Anebo se v odlehlé rekreační chatě stal zločin, který už nemohl být nahlášen? Policistka Brynn McKenzieová není sice zrovna ve službě, ale profesionální čest jí velí, aby se pokusila přijít věci na kloub.
Za dveřmi chaty na ni čeká scéna jako z hororu. Dvě zkrvavené mrtvoly, dva vrazi. Po krátké přestřelce uprchne Brynn do lesa a najde tam k smrti vyděšenou dívku, která viděla hrůzný čin na vlastní oči. Teď už je jasné, že jedinou nadějí je pro ně útěk. Ne, nemají dost času na to, aby se vrátily pro služební pistoli a telefon, kterým by se daly přivolat posily. Každá promarněná vteřina může být osudná, a tak se Brynn s Michelle vydávají na zběsilý úprk do temného hvozdu, který by jim za normálních okolností naháněl strach, ale nyní v něm doufají nalézt bezpečí...
V patách mají dva profesionální zabijáky, kteří se v lese sice také nevyznají, ale mají zbraň a velmi dobrý důvod, proč ty dvě ženské zabít: jsou totiž jediné, kdo by je mohl usvědčit z dvojnásobné vraždy.
Modrá sféra V této strhující knize se Jeffery Deaver vydává do světa počítačových hackerů a pohybuje se v něm se svou typickou bravurou a samozřejmostí. Díky napínavému ději a geniální detektivní zápletce zasazené do prostředí nejmodernějších technologií čtenář navždy změní svůj pohled na obyčejný počítač. V počítačovém ráji v Silicon Valley umírají lidé rukou sadistického počítačového hackera s přezdívkou PHATE. Ten proniká do jejich počítačů, narušuje jejich životy a s mrazivou rafinovaností je láká do osidel smrti. Šéf oddělení počítačových zločinů státní policie v San José proto v zoufalství propouští z vězení hackera Wyatta Gillettea a navzdory hlasitým protestům ostatních zaměstnanců oddělení se ho snaží přimět ke spolupráci na vyšetřování. Gillette se poté s posedlostí příznačnou pro hackery marně snaží vystopovat vražedný počítačový virus PHATE. Jeho úsilí nezůstane bez odezvy: PHATE zasazuje týmu citelnou ránu, když zavraždí jednoho z jeho členů – počítačového „kouzelníka“ a průkopníka spletitého labyrintu počítačových sítí. Vyšetřování pak nabírá ještě zběsilejší tempo. Spojenectví Gillettea a detektiva Franka Bishopa, kriminalisty ze staré školy, který je zvyklý na osvědčené vyšetřovací postupy, je zprvu nelehké. Proti nim však stojí nelítostný a geniální zabiják PHATE, takže se oba musí vydat ze všech sil, aby šílence zastavili. Románem Modrá sféra Jeffery Deaver znovu potvrzuje oprávněnost své pověsti „mistra časovaného napětí“. Kniha je brilantní charakteristikou zločinu v informační éře a autor v ní nešetří napětím ani početnými zvraty.
Lovec se v originále jmenuje Edge (2011), česky Ostří. Henry Loving se živí jako „lovec“. Zákazníci si ho najímají, aby vymohl informace od vytipovaných osob, a Loving ke splnění svého úkolu neváhá použít jakýchkoli prostředků, včetně únosů, mučení nebo vraždění rodinných příslušníků svých obětí. Nyní se stal terčem jeho zájmu detektiv washingtonské policie Ryan Kessler. Ochrana rodiny Kesslerových (kromě Ryana také jeho manželky Joanne, její dcery Amandy a švagrové Maree) je svěřena agentovi Cortemu ze speciálního Oddělení strategické ochrany, muži pevných zásad a brilantnímu stratégovi, který velmi dobře ví, jak brutální dokáže Loving být: před šesti lety totiž „lovec“ zavraždil člověka, který byl Cortemu velmi blízký.
Zatímco v rodině Kesslerových sílí úzkost a napětí, vyhrocuje se i spor mezi ochráncem a lovcem. Corte nasazuje svůj brilantní úsudek, ale Loving jako by byl stále o krok před ním. Pozvolna se přibližuje ke své oběti a Corte musí učinit těžké rozhodnutí: má za každou cenu chránit své svěřence, anebo by je měl v zájmu osobní pomsty vystavit nebezpečí a udělat z nich živou návnadu? Loving totiž před šesti lety mučil a poté zavraždil jeho parťáka a učitele Abe Fallowa...
Milenka spravedlnosti (Domino, 2008), v originále Mistress of Justice (1992). Taylor Lockwoodová pracuje přes den v renomované advokátní kanceláři na Wall Street a v noci se věnuje své velké vášni, jazzové hře na piano. Její život se však od základu změní ve chvíli, kdy ji hvězdný advokát Mitchell Reece požádá o pomoc při hledání životně důležitého dokumentu, jehož ztráta ho může připravit nejen o mnoho milionů dolarů, ale také o kariéru. Taylor, svedena vidinou spolupráce s pohledným a pro ženy zdánlivě nedostižným idolem Reecem, postupně zjišťuje, jaké špinavosti se odehrávají za zavřenými dveřmi firmy Hubbard, White a Willis. Podaří se jí odhalit i takové skutečnosti, které by raději ani nechtěla znát – a pro jejichž utajení je kdosi ochoten i vraždit...
Ze tří čtvrtin bych řekl, že jde spíše o společenský román z prostředí právníků než o thriller (nikde žádná mrtvola, nikde žádná krev), ale dějové zvraty ke konci knihy, kdy je několik podezřelých a stále nevíte který je ten pravý – prostě paráda a la Deaver!
Neklid 
Michael Hrubek je mužem paradoxů, v němž se paranoidní schizofrenie snoubí s inteligencí a téměř geniální rafinovaností. Mužem, jehož necitlivost k bolesti je téměř stejně obludná jako jeho stopadesátikilové tělo. Mužem, jehož by nikdo nechtěl mít za nepřítele.
A právě tento nevyzpytatelný člověk prchá jedné noci v pytli na mrtvoly z vězeňské psychiatrické léčebny a vydává se na strastiplnou pouť, která neodvratně směřuje k jedinému cíli. Tím cílem je Lis Atchesonová – žena, která Hrubeka usvědčila z brutálních zločinů a nyní se obává jeho pomsty.
Přestože Hrubeka pronásleduje policie a nezávisle na sobě i několik dalších osob, uprchlý zločinec si neohroženě klestí cestu až k domu nebohé Lis, která se kvůli povodni a silné bouři ocitá se svou sestrou odříznutá od světa i od pomoci. Výborná atmosféra bouřlivé noci, ve které probíhá napínavý hon. Napínavý tak, až člověk skoro zapomene dýchat.Od poloviny knihy mi vrtalo hlavou, kdo by mohl být vrah, kdyby to nebyl ten, na kterého ukazují všechny indicie.
Jeffery Deaver opět prošpikoval celý příběh nenapodobitelnými zápletkami a nečekaným rozuzlením, ale tentokrát ho navíc obohatil o řadu zasvěcených informací o vnitřním i vnějším světě duševně nemocných lidí. Úžasný je také překlad, při němž se překladatel Jiří Kobělka musel poprat s Michaelovým stylem písemného vyjadřování – a udělal to dokonale.
Říjnový seznam, v originále The October List (2013), vyšel česky v roce 2015, Domníváte se, že už vás Deaver nemůže ničím překvapit? Může. Touto knihou. Aspoň podle tradičních pravidel žánru. Která ovšem Jeffery Deaver převrací na hlavu. 
Gabriela McKenzieová zoufale čeká na zprávy o své unesené šestileté dcerce. Konečně se otevřou dveře. Do místnosti ale nevstoupí policie ani vyjednavač. Je to únosce a v ruce drží zbraň. Ještě před dvěma dny vedla Gabriela normální život. Jak je možné, že se všechno najednou takhle zvrtlo? Nejenže má zaplatit půl miliónu dolarů jako výkupné, ale musí také odevzdat záhadný dokument nazvaný Říjnový seznam. Nikdy dříve o té listině neslyšela. Ví jen tolik, že patřila bývalému šéfovi, který uprchl před policejním vyšetřováním neznámo kam... 
Od nedělního večera k pátečnímu ránu se odvíjí chytře vybudovaný děj, v němž nás autor nutí neustále přehodnocovat dříve předložená fakta. A když v samotném závěru konečně vyvstane úplný obraz děje, nezbude nám než užasnout nad tím, k jakému mistrovství Deaver dovedl umění literární manipulace!

Žádné komentáře:

Okomentovat